Az új Halálos iramban a Fleabag komikájával igyekezett volna viccesebb lenni

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Mikrofilm

A földkerekség legmacsóbb filmsorozatai küzdöttek Phoebe Waller-Bridge kegyeiért – végül Bond mindent vitt.

Phoebe Waller-Bridge ázsiója kultikus sorozatával, a Fleabagnek a második évadával nőtt hatalmasra. Az addig rétegműsornak számító ironikus feketekomédia egy rakás Emmyt nyert, az író-színésznő pedig egy csapásra Hollywood egyik legfelkapottabb arcává vált. Ahelyett, hogy kényelmesen visszatért volna sikersorozatához, kijelentette, hogy még legalább 16 évig nem folytatja azt. Helyette útjára indított egy másik, ugyancsak hangos sikert arató sorozatot, a Megszállottak viadalát, színészként feltűnt a Solo: Egy Star Wars-történetben, vagy a Futásban, és ami talán a legnagyobb csodálkozást váltotta ki: beszállt a legújabb James Bond-film forgatókönyvének megírásába is. A 25 részesre nyúló franchise történetében ő mindössze a második női író; az első Johanna Harwood volt (Dr. No; Oroszországból szeretettel) még a 60-as években. Ráadásul Bridge csak afféle plusz csiszolgatásokat végzett a szkripten. Mint elmondta, az alkotók azért kérték fel, hogy egy kis fűszert adjon a filmhez, kikerekítse a jeleneteket és felpezsdítse néhány szereplő monológját. És persze a főszereplő, Daniel Craig közbenjárása is kellett, aki kijelentette: „Waller-Bridge egy cseszett jó író, sőt, az egyik legjobb angol író jelenleg!” A forgatókönyvön végül Neal Purvis és Robert Wade eredeti írók mellett Cary Fukunaga (True Detective) és Scott Z. Burns (Fertőzés) is dolgozott a komikuson kívül.

A Nincs idő meghalni című következő Bond-kalandot a tavalyi nyári blockbuster-szezon legnagyobb dobásának szánták, ám végül ez vált a koronavírusos időszak emblematikus, be nem mutatott filmjévé: a járvány enyhülésében bízva folyamatosan tologatták a premierjét, míg végül a folyamatos halasztásba a világ egyik legnagyobb mozilánca, a Cineworld is belerokkant. Ősszel a filmet készítő MGM már azt fontolgatta, hogy 600 millió dollárért megválik legértékesebb mozijától, és eladja azt a Netflixnek vagy az Apple-nek, hogy legalább így pénzénél maradjon. Az üzletből nem lett semmi, helyette idén májusban az Amazon 8,45 milliárd dollárért tokkal-vonóval az egész stúdiót felvásárolta, így már a 007-es is Jeff Bezos birodalmát erősíti. A producerek azonban kijelentették: James Bond az üzlet ellenére továbbra is a moziban mutatkozik be – a magyar premier dátuma jelen állás szerint szeptember 30.

Időközben viszont a fertőzésszámok csökkenésével világszerte megkezdődött a nyitás, a Hang nélkül 2-vel pedig megvan a poszt-pandémiás időszak első sikerfilmje is. Az igazi nagyágyúra azonban eddig még várnunk kellett. James Bondot pedig nem más előzte be, mint a Halálos iramban 9. felvonása: bemutatkozó hétvégéjén 70 millió dollárt autózott össze a mozi, ami a legjobb eredmény a 2019-es Star Wars: Skywalker kora óta. Amint azonban a hírekből kiderül, Vin Dieseléknek csak a kasszáknál sikerült leelőzniük a titkosügynököt.

Amint a Halálos iramban-sorozat színésznői, Jordana Brewster és Michelle Rodriguez a The Hollywood Reporternek elmondták, szerették volna, hogy Waller-Bridge a Fleabegben látott humorával és egyedi látásmódjával új színt vigyen a macsó autós sorozatba – vagyis nagyjából ugyanazt várták tőle, mint a Bond-film készítői. Mire azonban eljutottak volna a felkérésig, a 007-es már elhappolta előlük a komikát.

A Bond-filmeket gyakran éri az a vád, hogy nőábrázolásuk mára elavult, hiszen míg egykor kitüntetésnek számított Bond-lánynak lenni, az üres cicababaszerep ma már nem számít annyira hízelgő felkérésnek. Waller-Bridge a maga részéről úgy nyilatkozott: lehet, hogy a titkosügynök nem bánik mindig a legjobban a nőkkel, de ez nem baj, neki csak a saját karakteréhez kell hűnek lennie; a lényeg, hogy maguk a filmek tisztelettel közelítsenek a női karakterek felé – ezen próbált ő is javítani. Hasonló polírozás a Halálos iramban-filmekre is ráférne, hiszen az abban szereplő figurák ugyanúgy sztereotípiákat jelenítenek meg, csak épp a dekoratív dívák helyett a kemény csajokét. Jordana Brewster épp ezért örült volna, ha a Fleabag alkotója csatlakozik íróként hozzájuk: végre nem Ludacris és Tyrese Gibson karakterének jutott volna minden poén a filmben. Nem tett le azonban még arról, hogy a sorozat női karakterei is megkapják azt a reflektorfényt, ami járna nekik: a főszereplő-producer Vin Diesel régóta dédelgeti filmtervét, mely a Halálos iramban nőire koncentrálna. „Benne lehetne Eva Mendes. Benne lehetne Helen Mirren. Benne lehetne Charlize Theron. Annyi mindent ki lehetne hozni belőle” – fogalmazott a színésznő.

A Halálos iramban 9. június 24. óta látható a magyar mozikban.

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANElmarasztalták a kispesti MSZP-s nyaralójánál forgató momentumost

Elmarasztalták a kispesti MSZP-s nyaralójánál forgató momentumost

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?