Tartalom

(2017-01-19)

Snoblesse
Publicisztika

Kapelner Zsolt

Publicisztika

A hamis bálvány

Tények utáni politika? Bár ott tartanánk!

Az elmúlt év a post-truth és post-factual, azaz az igazságon túli, tények utáni politika jegyé­ben telt – hangzik az új közhely. E szerint a Brexit-népszavazás, Trump választási kampánya és általában a populizmus megerősödése azt mutatja, hogy a politikai közbeszéd immunissá vált a tényekre. A választók számára érdektelen, hogy értesüléseik légből kapottak, a hamis hírek és összeesküvés-elméletek feltartóztathatatlanul eluralták a nyilvánosságot, az értelem és józanság pedig tehetetlenek az irracionalitás erőivel szemben.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A föld alatt

Brüsszel elkészítette a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve a szocialista és szabad demokrata budapesti városvezetés mérlegét – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. És a világon semmi okunk nincsen e kijelentésével vitába szállni.

A szerk.

A szerk.

Jön Trump!

E lapszámunk megjelenését követő napon, január 20-án iktatják be Donald J. Trumpot. Mi lesz? Nem is az, hogy mi lesz Amerikában, mert azért sírjon az ő anyukájuk – de mi lesz mindenki mással? A világgal?

Belpol

A Matolcsy család cégügyei – I.

Belpol

A strómanom a feleségem

Hogyan ügyeskedett át magának Matolcsy György egy többségi állami tulajdonú céget, melynek bevétele épp az ő első minisztersége idején volt a csúcson? A nyereséget aztán évekkel később ő vette fel. A 12. kerületi ingatlanok megszerzése csak a bónusz volt.

Tisztújítás az LMP-ben

Belpol

Egy furcsa párt belügyei

Látszólag sima volt a Lehet Más a Politika januári tisztújítása, de az LMP jövője így is kétesélyes: ha tovább finnyáskodik, marad a meg nem értett, kicsit béna sufnipárt pozíciójában, ha viszont rendezi sorait, 2018-ban eséllyel harcolhat a parlamentbe jutásért.

Újabb kormányzati hadjárat a civilek ellen

Belpol

Erődemonstráció

Még nem egészen világos, milyen civilellenes lépésekre készül a kormányzat, de amivel fenyegetőznek, az szinte biztosan alkotmányellenes lenne.

Külpol

Külpol

A politika Picassója

Mário Soares (1924–2017)

A Portugália elmúlt fél évszázadát meghatározó Soaresnek megadatott a modern politika mindhárom nagy szerepe: bátor ellenállóként, nagy hatalmú reálpolitikusként és elnöki apafiguraként is maradandót alakított.

Koszovó: a visszaszámlálás éve

Külpol

Bűnök, amik voltak

Két hete Franciaországban letartóztatták a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik volt parancsnokát. Ám Ramush Haradinaj nem az egyetlen, akit utolérhetnek a háborús bűnök vádjai. Ez fenyegeti Koszovó legmagasabb politikai vezetőit, még Hashim Thac¸i kormányfőt is.

Interjú

Külpol

A csendőr letette a gumibotot

Ugrósdy Márton Amerika-szakértő Obama külpolitikájáról

Felelős-e a menekültválságért Obama? Mi lesz a legmaradandóbb a külpolitikájából? Hogyan hatott Putyinra a Fehér Ház új Közel-Kelet-stratégiája? A távozó elnök örökségét a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársával tekintettük át.

Könyv

Könyv

Könyv

Katarzis helyett

Vágvölgyi B. András: Arcvonal keleten

Piszok fontos könyvet írt a romagyilkosságokról Vágvölgyi B. András.

Színház
Interaktív
Zene

Interjú

Zene

„Olyan, mint Shakespeare-t olvasni”

William Christie, a Les Arts Florissants régizenei együttes vezetője

Decemberben a Messiást vezényelte a Müpában. Budapestet szereti, és sajnálta, hogy ezúttal nem volt ideje kedvenc fürdőjére, a Királyra, amelynek török kupolája elbűvölte. A barokk zene apostola nemcsak a vezényléséről, hanem a kertjéről is híres, de azt is boldogan mesélte, hogy legutóbb egy értékes 17. századi festményt vásárolt egy itteni aukción.

Lemez

Zene

Egy csillag szívverése

Kaitlyn Aurelia Smith: EARS

Párás, lüktető dzsungel neonfényben; a lumineszcens lepkeszárnyak suhogása beleolvad egy aggregátor barátságos duruzsolásába – így jellemezném azt, ami a fejemben maradt az EARS meghallgatása után.

Film

Interjú

Film

„Ez a Dachau már nem az a Dachau”

Anca Miruna Lăzărescu filmrendező

A Németországban élő – felerészt magyar származású – román alkotó saját családja történetét meséli el hidegháborús tragikomédiájában. Az Utazás apánkkal csütörtöktől fut a budapesti mozikban, hősei a prágai tavasz idején utaznak Wartburggal Aradról az NDK-ba.

Tudomány

Duflex, a magyar szuper-fényképezőgép

Tudomány

Lehúzott redőnyzár

A biztonsági gyufa, a porlasztó, a villanymozdony vagy a bűvös kocka mellé odatehetjük azt a szerkezetet is, amely a fotózást forradalmasította volna. A Duflex fényképezőgépet annyi technikai újdonsággal szerelték fel, hogy a kortársak fel sem tudták fogni, így nem is nagyon értékelték. De nem csak ezért lett kudarc a magyar technikatörténet egyik legnagyobb újítása.

Lélek

Környezetbarát túlvilág

Lélek

Együttműködés a természettel

Immár nálunk is megjelentek az „alternatív” és „bio” temetkezési formák: hamvaink akár az űrbe vagy plüssmackóba is kerülhetnek, de növényként is tovább élhetünk egy erdőben.

Gasztro
Riport

Mi lesz az öregekkel az újabb szociálistörvény-módosítás után?

Riport

Túl hosszú alkony

Ismét módosul az idős honfitársainknak biztosított házi segítségnyújtás rendszere. Az új szabályok az egyéni szükségletekre helyeznék a hangsúlyt, ami jó irány lehet – de előfordulhat, hogy megint a legszegényebbek hullanak ki a háló szemein.

Tévétorrent
Ételhordó