Tartalom

(2015-01-29)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Az unió fizeti, szabad a gazda! – Az Öveges-program szétlopása

Az oktatásfejlesztésre az Európai Uniótól kapott 14 milliárd forint jelentős része – az LMP szerint 70 százaléka – nem az eredeti célnak megfelelően hasznosult. A túlszámlázások, a kétes hitelességű teljesítések miatt késve ugyan, de a szakminisztérium is vizsgálódott. Az ügyben feljelentés is történt.

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Jön, s kéri részét

Ha néhány oldallal beljebb lapoznak, remek cikkben tárjuk fel, mire futhat ki a jövő hétfői német–magyar csúcs.

A szerk.

A szerk.

A változásokról

Orbán Viktornak mennie kell. Cöcö. Majd bolond lenne! Innen? Hová? De akkor mégis, mit kíván a magyar nemzet? Pénzt. Oldják meg.

Publicisztika

Vig Dávid

Publicisztika

A remény gyilkosai és a gyilkos reményei

Az Alkotmánybíróság a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről

Az Alkotmánybíróság (AB) friss, idén január 20-án kelt döntésében érdemi indoklás nélkül megszüntette azt az eljárást, amely egy konkrét ügy kapcsán a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (továbbiakban: tész) nemzetközi szerződésbe ütközésének megállapítására irányult. Az eljárásban az AB még azt is megspórolta magának, hogy érdemben el kelljen gondolkoznia a jelenleg kiszabható legsúlyosabb büntetés és az univerzálisan elfogadott emberi jogok viszonyáról.

Egotrip
Külpol

Jemen

Külpol

Hívők és harcosok

Az Arab-félszigeten, Jemen északi részében élő síita mohamedán zajdita szektához tartozó felkelők – akik amúgy a huti mozgalom tagjai – a múlt héten lényegében felmorzsolták a lemondásba menekülő kormányt. Elfoglalták a hivatalait, továbbá túszul ejtették azt az általuk kevéssé kedvelt katonai vezetőt, aki annak idején a felkelésük leverésére irányuló déli akciót irányította.

Belpol

Termelésből kivont agrármilliárdok Lázárnál

Belpol

Nagyüzemi hadüzenet

A Miniszterelnökséghez vándorol az agrártámogatási pénzek jelentékeny része. A várhatóan lapzártánk után megjelenő rendeletek következtében az ágazati nagyvállalkozások évi 20 milliárd forint támogatástól esnek el, ami miatt emelkedhetnek az élelmiszerárak.

Zene

Lemez

Zene

World music: hosszas

előrágási folyamat után kicsemegéztük olvasóinknak az új év első finom falatjait, a végén bónusz desszerttel.

Lemez

Zene

Közel a táncparkett

Belle And Sebastian: Girls In Peacetime Want To Dance

A közel húsz éve tevékenykedő (egy francia gyerekkönyvről, illetve az abból készült film­sorozatról elnevezett) Belle And Sebastiant 2000-ben ismerte meg a nagyobb közönség a Pop, csajok, satöbbi című filmből – abban a jelenetben, amikor Jack Black egy hanyag mozdulattal kiszedi őket a lejátszóból, hogy a náluk jóval vidámabb Katrina & The Wavest hallgassa.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Exek

A Parlament – Somogyi Zoltánnal

Ki hivatott elemezni? – hangzik a politikai elemző műsorok műfajának kulcskérdése, amelyre az ATV régi és új műsorai egészen változatos válaszokat adnak.

Színház

Színház

Színház

Nem talált

Tartuffe az Örkényben

Hideg, minimalista, nagypolgári szalonba penderedik be Pernelle-né, azaz Pogány Judit.

Film

Film

Film

Feltörhetetlen

Alan Turing nyomai és a Kódjátszma

Az Enigma és a feltörése, illetve a számítógép „megszületése” a 20. század egyik alaphistóriája, melynek talán legérdekesebb figurája valóban Alan Turing. Most épp az Oscar-díjra hajtanak vele. Ennek kapcsán néztünk utána a műtörténeti előzményeknek és a történelmi tényeknek.

Könyv

Könyv

Könyv

Kiköpött korszellem

Nicolás Gómez Dávila: További széljegyzetek egy rejtett szöveghez

A kolumbiai szerző neve hazánkban nem csenghet túl ismerősen, életművét Európa nyugati felén is csak viszonylag későn, az író életének legvégén fedezték fel a kilencvenes években.

Képzőművészet
Gasztro
Lélek

Humorral a képmutatás ellen

Lélek

A sátáni akciócsoport

Provokatív temetői szertartások, sátánszobor felállításának követelése és így tovább. Ám az amerikai Sátán Temploma (The Satanic Temple – TST) mégis inkább politikai akciócsoportnak vagy médiablöffnek látszik, mint okkult szektának. Céljaik között az állam és az egyház szétválasztása, a tudomány, az egyéni szabadságjogok propagálása, az iskolások testi fenyítésének megszüntetése, a nők abortuszhoz való jogának garantálása és sok más ügy is szerepel.

Lokál
Tudomány

Tudomány

„Kiapadhatatlan nemzeti erőforrás” - Kulcsár Szabó Ernő akadémikus

Nemrég Lovász László matematikus, az MTA elnöke vette védelmébe a bölcsészeket, akiket a kormány romkocsmákban merengő munkanélküliként képzel el, és akiknek a képzését a költségvetés ennek megfelelően támogatja. A múlt héten kerekasztal-beszélgetést is tartottak az Akadémián a bölcsészettudományok hasznáról – mi erről kérdeztük az ELTE BTK Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatóját, a Fideszhez közeli Professzorok Batthyány Körének tagját.

Deutériummentes víz

Tudomány

Van benne valami?

Számos speciális vizet lehet kapni a piacon. Ilyen a Preventa néven futó deutériumszegény ivóvíz is, melynek forgalmazóját január 12-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) harmincmillió forintra büntette.

Tévétorrent
Ételhordó