Tartalom

MaNcs 29. évf. 42. sz. (2017-10-19)

Kis-Magyarország
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Omerta

A nyár közepén történt, ki emlékszik már rá, amikor Érsek-Obádovics Mercédesz kaposvári színésznő zaklatással vádolta egy Facebook-posztban a színház igazgatóját.

A szerk.

A szerk.

A csáklya

Ha igaz, az Országgyűlés pillanatokon belül elfogadja a felsőoktatási törvény áprilisi módosításának (a lex CEU-nak) azt a módosítását, amelynek értelmében a törvényben szereplő határidőket egy évvel kitolják. Mit jelent ez?

Publicisztika

Tillmann J. A.

Publicisztika

Ami a hatalmunkban áll és ami nem

Amerikai és antik tanítások az életről és a közügyekről

„A művészet: önmegváltoztatás” – írja John Cage Üres értelem c. esszéjében. Az önmegváltoztatás kétségkívül művészet, sőt, a legnagyobbak közül való; Cage esetében ez az önalakítást és az alkotást egyaránt felölelte.

Egotrip
Belpol

Értelmetlen törvényi módosítások a kéményseprésre

Belpol

Fulladjatok meg!

Már a rendszer eddigi buherálása is bajt okozott a statisztikák szerint, de a belügyminiszter szeptember végén benyújtott és kedden elfogadott törvényjavaslata tovább ronthat a helyzeten. A szakmát államosították, a szakember kevés, és ezt a kötelezően elvégzendő munkák csökkentésével orvosolják.

Külpol

Miről szól az ukrán–magyar oktatási vita?

Külpol

Nemzetépítés az iskolában

Még nem egészen világos, milyen mértékben korlátozza a kárpátaljai magyar nyelvű oktatást az új ukrán nyelvtörvény. A magyar diplomácia mindenesetre egyből a legmagasabb fokozatba kapcsolt.

Film

Nekrológ

Film

Ideológiák csavargója

Király Jenő (1943–2017)

Élt itt egy titkos forradalmár, aki lopva megrengette a magyar filmelméleti gondolkodást, de megrengethette volna a nemzetközit is, ha írásait lefordítják idegen nyelvekre is.

Dagad a Weinstein-botrány

Film

A dívány alkonya

A független filmek bajnokáról, Hollywood királycsinálójáról, Obama és Hillary bőkezű támogatójáról, a 81 Oscarral büszkélkedő szuperproducerről a New York Times írta meg először, ami Hollywoodban már rég nyílt titkoknak számított: Harvey Weinstein a kilencvenes évektől egészen mostanáig szexuális ragadozóként viselkedett nők tucatjaival. A vádak a zaklatástól a nemi erőszakig terjednek.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Európa végei

Uniós magazin a Lánchíd Rádióban

Az utóbbi években nem győztünk elégszer meglepődni a magyar médiaszcéna számos résztvevőjének – mondjuk így: világnézeti vagy politikafilozófiai – képlékenységén.

Könyv

Könyv és kiállítás

Könyv

Ördögök a falon

Pokoli aranykor – New wave koncertplakátok a ’80-as évekből Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás gyűjteményéből

A retróhullám már jó ideje a nyolcvanas éveket nyaldossa, de ez az időszak sokkal nehezebben egyszerűsíthető le úgy, mint a korábbiak. Míg a hatvanas-hetvenes éveket néhány jellegzetes motívummal (táncdalfesztivál, trapéznadrág, illetve SZOT-üdülő, munkásőrség stb.) jól körül lehet járni, az azt követő évtized sokkal komplikáltabb.

Könyv

Könyv

A pacal Bartókja

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete

Cserna-Szabó András egy egész könyvet írt a pacalról. Nincs ebben semmi különös. Csernától megszokhattuk, hogy hol a tollát (oké, a billentyűzetét) mártja szaftba, hol fakanállal kavarja fel a történeteket. A különös inkább az, ahogy kavarja. Ahogy a különböző stílusok hangnemeivel, regisztereivel zsonglőrködik, akár egy virtuóz orgonista.

Könyv

„Meggagyisodik az egymillió forintos öltöny” - Parti Nagy Lajos költő

Tizennégy év után jelenik meg újra verseskötete, de a felháborodás és az émely múzsái az eltelt időben sem hallgattak. Mostanra megunta, hogy közéletről írjon, ezért mi is inkább Dumpf Endre kórházi költészetéről, a nemzedéki nyelvről, a fiatal írókról beszélgettünk vele, de az is felmerült, lehetne-e Sárbogárdi Jolánból strómanfeleség.

Színház

Színház

Színház

A másik arca

IV. Henrik 1–2. rész

„Bár sápadtak vagyunk és kimerültek” – szólal meg az öltönyös, szemüveges király, akit egy pici aranykitűző különböztet meg öltönyös társaitól. És persze a hatalma. A mondat majdnem ismerős, de csak majdnem: pontosan úgy beszél, többes szám első személyben, mint a Hamlet zsarnoka, Claudius.

Zene

Koncert

Zene

A vártnál egyszerűbben

Sting

„Kifejezetten gitáralapú munka, és néhány egészen kellemes pillanat is fellelhető rajta” – írtuk tavaly megjelent 57th & 9th című lemezéről (Mi kérünk elnézést, Magyar Narancs, 2016. december 8.), ám ez nem lesajnálás volt, épp az ellenkezője.

Interjú

Zene

„Ők sem tudták, hogy lázadnak”

Benkó Ákos, Vidákovich Izsák – Syrius Legacy

2014 óta játsszák a Syrius együttes dalait, két lemezük is megjelent: 2015-ben Az ördög álarcosbálja – Újratöltve, az 1971-es album feldolgozása, az idén pedig a Széttört álmok szvit, amit a Syrius sohasem rögzíthetett stúdióban. A zenekar énekes-dobosával és szaxofonos-fuvolistájával beszélgettünk.

Koncert

Zene

Bach négyszer

Dmitrij Szinkovszkij és az Aura Musicale a Zeneakadémián

Ha barokkhegedűsökről esik szó, ilyen nevek jutnak eszünkbe: Jaap Schröder, Alice Harnoncourt, Sigiswald Kuijken, Simon Standage, Catherine Mackintosh, Monica Huggett, Andrew Manze – orosz művészt kevesen említenének. Legalábbis a korábbi években így volt ez, pár esztendeje azonban feltűnt Dmitrij Szinkovszkij (1980), s ma már ő is érdemi szereplője a mezőnynek.

Lemez

Zene

Padlógáz

Mozart: Don Giovanni

A legtöbb karmester el van ájulva Mozart zsenialitásától, és a tekintélytisztelet mozgatja a pálcáját. Teodor Currentzis, a permi opera zeneigazgatója, a legújabb, ünnepelt karmester-fenegyerek nem tiszteli Mozartot. Ő szereti. Azonosul vele. Hagyja magát megihletődni a zenéjétől.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

„Övék a vár – mienk a város”

Off-Biennále

Az immár másodszor megrendezett Off-Biennále a független és erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező művészeti szcéna projektje, amely állami támogatás nélkül, alulról szerveződve épül fel.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Azt hiszik, paradicsomi élet vár rájuk”

Charlotte Clous és Geert Tom Heikens orvosok

A menekült gyerekek gyógyítása speciális egészségügyi ellátást, különleges felkészültséget és körültekintést igényel. Néhány orvos Hollandiában összefogott, hogy kidolgozzák az idevágó irányelveket. Egy éve már a gyakorlatban is alkalmazzák a módszerüket.

A vaj és a margarin csatája

Tudomány

Győzött, elfogyott

A rendkívül mélyről felkapaszkodó margarin és az évezredekig istenített vaj sok összecsapást élt meg rövid közös történetük során. Az elmúlt évtized a vaj látványos előretörését hozta, erre egyszer csak elfogyott. Mi vezetett a vajhiányhoz, és mivel sütünk süteményt karácsonykor? És mennyiért?

Közgazdasági Nobel-díj: Richard H. Thaler

Tudomány

Hülyeségünk térképésze

A viselkedési közgazdaságtan egyik atyja azt kutatja, hogy mennyire korlátozottan érvényesül az észszerűség a mindennapi pénzügyi döntéseinkben.

Gasztro
Sport

Versenysport vs. adófizetők

Sport

A hobbiúszók kiszorítása

Egy uszoda üzemeltetése nem olcsó mulatság, sokszor az állam vagy az önkormányzat tömi be a finanszírozási lyukakat. Az utóbbi időben ugyan megnövekedett a használható vízfelület, ám az átlagember annak ellenére kiszorul a súlyos milliárdokból újonnan felhúzott vagy felújított létesítményekből, hogy azok közpénzen épültek, újultak meg.

Tévétorrent