Tartalom

MaNcs 30. évf. 26. sz. (2018-06-28)

Publicisztika

Halmai Gábor

Publicisztika

Keresztes turul

A „keresztény kultúra védelme” és az alkotmány

Június 20-án az Országgyűlés kétharmados Fidesz-többsége (és a Jobbik-frakció) megszavazta az Alaptörvény hetedik módosítását, benne a keresztény kultúra védelméről szóló passzust.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

Légcső a pokolba

Paolo Macchiarini légcsőbeültetési kísérleteit az elmúlt évek legnagyobb orvosi botrányai között tartjuk számon.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az a cudar Szeneczey!

Most akkor azt hagyjuk is, hogy Tarlós István már délután visszavonta, amit reggel mondott, mert nem is vonta, hisz nem is volt mit visszavonnia, mert a sajtó (tudjuk ám, melyik fele) hazudozott megint; olyasmit adtak a szájába, amit ő dehogyis, a világért sem. Nézzük csak tisztán, a maga pőreségében Budapest kétségkívül hanyatló korszakát taposó főpolgármesterének hétfő reggeli – tehát gondosan esemény utáni – kommunikációs hőstettét.

A szerk.

A szerk.

37:19

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) elfogadta az ún. Sargentini-jelentést, amely különféle okokból azt hányja a magyar kormány, illetve az országgyűlési többség szemére, hogy szisztematikusan legázolja, felszámolja, megsemmisíti, kiüresíti, elfoglalja, eltéríti, és a többi; lesújtó végkövetkeztetése pedig az, hogy az ország szembemegy az Európai Unió alapértékeivel.

Belpol

Belpol

Látvány és valóság – Betiltott hajléktalanság

Mindegy, hogyan, mindegy, hová, csak tűnjenek el. A Fidesz szemét bántja a szegénység. A hajléktalanok alkotmányi kiűzetése a közterekről nem több látszatintézkedésnél. De a kormány számára a látvány a lényeg, mert jóval olcsóbb, mint érdemi megoldást találni.

Interjú

Belpol

„Visszakérdeztem, és ez senkinek nem tetszett”

Máté Dezső szociológus a listázásról és a roma származású kutatók lehetőségeiről

Bár egy kormánylap őt hozta fel példának a Magyar Tudományos Akadémia liberális elhajlására, a roma LMBTQ identitást kutató, meleg és roma szociológus valójában már nincs akadémiai kötelékben. Sőt, az ország elhagyását tervezi.

Külpol

Interjú

Külpol

„Ki kell fejezni a szolidaritásunkat”

Eva Blimlinger, az Osztrák Rektori Konferencia elnöke a CEU-ról és az MTA-ról

Hét éve a bécsi Képzőművészeti Akadémia rektor asszonya, január óta az Osztrák Rektori Konferencia elnöke. Májusban szorgalmazta, hogy a kelet-közép-európai egyetemek rektori konferenciáival közös nyilatkozat szülessen a CEU védelmében, ám ez végül a magyar fél miatt nem valósult meg.

Zene

Koncert

Zene

Beütött

Queens of the Stone Age

A Budapest Park szigorú menetrendje szerint pontban 20 órakor csaptak a húrok közé első önálló magyarországi fellépésükön a stoner rock kaliforniai nagyágyúi.

Koncert

Zene

Örökké 1991

Massive Attack, Young Fathers

Negyedszázad elteltével érthető módon támadt fel a kilencvenes évek iránti nosztalgia, megidézésére pedig kevés jobb médium akad, mint a legendás idők szellemét későbbi munkáiba is átmentő Massive Attack.

Koncert

Zene

A nehéz választás éjszakája

Nick Cave & The Bad Seeds

Nem sok olyan előadót ismerünk, aki a késői korszakában is releváns alkotó maradt – Nick Cave ezen kevesek egyike. Rossz lemezt nem hallottunk tőle, de még közepeset sem, és koncertzenészként is ott van a legnagyobbak között.

Koncert

Zene

Vizuális ripacskodás

Háborúban és békében – harmónia a zene közvetítésével

Joyce DiDonato nem énekel. Énekelni sokan tudnak. Ő sugározza a hangot, a teste adóvevő.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A határtalan határai

Határtalan design 2018

Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész 2004-ben szervezték meg az első madeinhungary kiállítást, akkor még a Műcsarnokban évi rendszerességgel bemutatkozó Lakástrend részeként és annak támogatásával, hogy a szakma kereteiből kilépve, a nagyközönség elé vigyenek egy válogatást a kortárs hazai dizájnerek munkáiból. Háttérintézmény nélküli, független szakmai kezdeményezésként indították a projektet, és azóta is viszik.

Film

Film

Film

Napszemüvegen át

Ross Adam–Robert Cannan: Kim Dzsongil bemutatja

Viszolygást keltő film, több értelemben is. Nehéz undor nélkül nézni az immár generá­ciók óta pszichopata tömeggyilkosok által irányított Észak-Korea turbósztálinista életképeit, a Nagy és Még Nagyobb Vezetők iránti forszírozott rajongás vérfagyasztóan nevetséges megnyilvánulásait.

Könyv

Könyv

Az önérdek-érvényesítés mesterműve – Hogyan vált Tormay Cécile Bujdosó könyve a Horthy-korszak után a 21. század első évtizedeiben másodszor is a jobboldal kultuszopusává

A Bujdosó könyv, amit a 2. világháború után a Fasiszta Sajtótermékek Jegyzékét Összeállító Bizottság Mussolini és Hitler műveivel együtt az elsők közt tiltott be, a harmadik Magyar Köztársaságban először 1998-ban jelent meg újra. Kiadása minden bizonnyal kifizetődő volt, hiszen az­óta számos újabb követte, sőt pár éve e-könyvként is beszerezhető (Az első kiadások sikeréről lásd: A fasiszta biznisz felvirágzása, Magyar Narancs, 2009. július 23., legutóbbi kiadása: Lazi Könyvkiadó, 2015, 487 oldal, 3200 Ft – a szerk.).

Gyász

Könyv

Csókakortanú

Kányádi Sándor (1929–2018)

Az irodalmi leszámolások és kultuszok évtizedeiben Kányádi Sándor kivételes módon búcsúzott: úgy hagyott maga mögött kilenc évtizedet, hogy életműve mindezektől érintetlen maradt.

Színház

Interjú

Színház

„Nem volt vesztenivalóm”

Barnák László színigazgató

Tíz évig volt a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, július 1-jétől ő az igazgató. A 40 éves színészt egyhangúlag választotta meg a szegedi közgyűlés februárban, rajta kívül nem volt más pályázó.

Színház

Színház

Meghitt káosz

Kárpáti Péter: Pájinkás János

Negyedóra sem telik el az előadásból: megszületik és már fel is nő Pájinkás János, feltalálja a Singer varrógépet, s nekigyürkőzik, hogy megváltsa a világot, például azzal, hogy megdönti a cár uralmát, és felhozza az olajat és az érceket a föld alól. Ez a fajta meseszövés kikacag mindenféle racionalitást, ok-okozatiságot vagy léptéket – nincs lassan vánszorgó idő vagy időrend, csak a képzelet erejében szétbomló jelen: az van, ami gondolatban.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Képes emberek

Műgyűjtő magazin a Trend FM-en

Lehet, hogy a Trend FM (leánykori nevén: Gazdasági Rádió) nem számít országos szinten jelentős csatornának – ám, tehetjük fel a kérdést: jelent-e ez a mai médiapiacon bármit is még? –, az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a budapesti rádiók között kifejezetten sokrétű műsorajánlattal jelentkezik.

Gasztro
Tudomány

Elárverezett ősleletek

Tudomány

Csontok a kalapács alatt

Egy nemrég elárverezett komplett dinoszauruszfosszília ügye ismét rávilágított arra, hogy számos országban a tudomány érdekeinél előbbre való a magántulajdon gyarapítása.

Így dolgoznak a politikaibeszéd-írók

Tudomány

„A beszéd azé, aki elmondja”

Nem tanítják, inkább csak csinálják; van, ahol a helyi tanerő. Teljes titoktartást várnak tőlük, és azt, hogy gyorsan tudjanak értelmezni problémákat. Az íráskészség csak ezután jön. Az irigység szakmai ártalom, az erkölcsi dilemma nem jellemző, inkább a fásultság. Politikaibeszéd-írókat kérdeztünk.

Mikrofilm

Mikrofilm

„Hatalmas válás volt” - John Cleese örökös Monty Python-tag

Utoljára láthatsz, mielőtt meghalok – ezzel a címmel lépett fel Bécsben, európai turnéja egyik utolsó állomásán a Monty Python alighanem legmagasabb tagja. A majdnem kétméteres, 78 éves komikussal a bécsi one man show előtt, az öltözőjében beszélgettünk – egyebek mellett Jézusról, a Brexitről és a Gyalog galopp gyenge pontjairól.