Tartalom

MaNcs 32. évf. 07. sz. (2020-02-13)

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Túl a periférián

Miért támadja Matolcsy az eurót, és miért nincs igaza?

Újabb fordulójához érkezett az euróval szembeni magyar szabotázsakció.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az NDK odavág

Orbán Viktor Berlinben tárgyalt a német kancellárral, és az egész a kutyát se érdekelte.

A szerk.

A szerk.

Eddig titkolták

Nem keltett tavaly áprilisban különösebb feltűnést Kaleta Gábor perui nagykövet felmentése.

A szerk.

A szerk.

Trump visszavág

A múlt szerdán az Egyesült Államok szenátusa rövid úton lezárta a Trump elnök úr ellen indított jogi eljárást, az alkotmányos vádemelést (a. k. a. impeachment).

Belpol

Szövetségre lépő neonácik Budapesten

Belpol

Nemzetközivé lesz

A Becsület napja több puszta szélsőjobboldali rendezvénynél – az esemény egyben a neonáci szervezetek páneurópai összefogásának demonstrációja is, amelyen német, orosz, francia és bolgár bajtársak is tiszteletüket teszik.

Így vágta tönkre az Orbán-kormány a víziközmű-szolgáltatást

Belpol

Végstádium

Nagy bajban vannak a víziközműcégek országszerte, ami leg­inkább az Orbán-kormányok két „vívmányának” köszönhető: a rezsicsökkentésnek és a közműadó bevezetésének. A vezetékrendszer egy része elöregedett, a csőtörések száma évről évre nő. Az állam egyelőre nem tesz semmit, egyre több cég sodródik a csőd felé.

Nemzeti alaptanterv: tiltakozó tanárok, túlterhelt diákok

Belpol

Pántlikás kényszerzubbony

A tanárok és a diákok terhei nem csökkennek, az oktatás nem lesz korszerűbb, viszont tele van nacionalista frázisokkal és átideologizált tartalmakkal – röviden ez a pedagógusok kritikája az új Nemzeti alaptantervről, amely Takaró Mihály keze nyomát is magán viseli.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Az udvari ember elment

Sárközy Tamás (1940–2020)

Az udvari emberek legkitűnőbb és legelszomorítóbb képviselője volt. Magyarországon, ahol aulikusnak lenni inkább szégyen, mint dicsőség, nehéz egy kiváló aulikus haláláról megemlékezni. Ha Romsics Ignácnak egyszer kedve támad a Magyar rebellisek után összegyűjteni és megírni a Magyar aulikusok történetét, Sárközy Tamás bizonyosan egyik fő szereplője lesz.

Külpol

Háborús menekültek startupjai Hollandiában

Külpol

Újra dobhat

Menekültekre gazdag országoknak is szükségük van – de hogyan lehet elérni azt, hogy ne semmittevéssel, szociális segélyekből tengessék az életüket? Erre találta meg a választ az az inkubátorház, amely a háborús övezetekből érkező fiatalokat segíti terveik megvalósításában. Miniriportunk Rotterdamból.

Interaktív
Zene

Interjú

Zene

„Senki nem tudja a titkot”

Vagyim Repin hegedűművész

Az idei Cziffra Fesztivál zárókoncertjének sztárjával híres hegedűkről, zeneszerzésről, a karmesteri terveiről, testedzésről, rutinról beszélgettünk, de szóba került Martha Argerich játéka is.

Lemez

Zene

Senki sem alhat

Cecilia Bartoli – Farinelli

Legújabb árialemezének borítóján, illetve a booklet portréfotóin Cecilia Bartoli operai Conchita Wurstnak maszkírozva látható, s ez egyaránt ítélhető egészen olcsó reklámfogásnak és mélyen koncepciózus döntésnek.

Koncert

Zene

Jelenetek egy életműből

Dream Theater

A Pink Floyd The Wallja, a Who Tommyja, és a Queensrÿche Operation: Mindcrime-ja a három legfontosabb lemez, ami az amerikai progresszív metál úttörőit megihlette, amikor 1999-ben stúdióba vonultak.

Könyv

Könyv

Könyv

A látszat kedvéért

Hoppál Mihály, Varga Zoltán: Jankovics Marcell

Vitathatatlan, hogy Jankovics Marcell ki­emelkedő és meghatározó alakja a hazai animációsfilm-készítésnek. Mindez természetesen tiszteletre méltó, de jelen esetben kevesebb áhítat több lett volna: e gazdag életművet bemutató, albumszerű kötet himnikus hangneme tökéletesen műfajidegen és távolról sem elegáns. A könyv szerzői egyszerűen nem engedték, hogy e nagy formátumú életmű, a hozzákapcsolódó valamennyi kutatással és tanulmánnyal önmagában demonstrálja a minőséget.

Színház

Színház

Színház

Ölni kell

Katona József: Bánk bán

Rengeteg a vadászpuska a színpadon, de egy sem sül el közülük. Ha ölni kell, akkor puszta kézzel, mint a ragadozók – a fegyvert inkább az erő demonstrálásához és a marcona vonulgatáshoz használják (az igazi férfiak) a Katona József Színház Bánk bánjában.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A történet beárnyékolja a művet

Kihűlt világ. Farkas István művészete

A mindenkori művészet dúskál tragikus sorsú alkotókban, de még ebben a kétes gazdagságban is különösen szomorú Farkas István életútja. A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítása egyértelműen bizonyítja, hogy ő a két világháború közötti hazai képzőművészet egyik leg­eredetibb alkotója.

Gasztro
Lokál

Kiállítás

Lokál

Horthy Miklós szupersztár

Magyar Világ 1938–1940

A nemzet múzeumában egyenesen dicsőítik a kormányzót. A kiállításra rávetül a szélsőjobbos miniszter árnyéka.

Tudomány

Akadozó népegészségügyi vastagbélszűrés

Tudomány

Legyőzni a félelmet

Évente ötezren halnak meg Magyarországon vastagbéldaganat miatt. Népegészségügyi szűrőprogram létezik, de az országos kiterjesztésre nem került sor. A lakosságot motiválni kellene, a háziorvosoknak több pénzt adni, a laborokat felszerelni. Az aktuá­lis program júniusban ér véget – hogy utána mi lesz, nem tudni.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Mint egy autós üldözés”

Justine Triet rendező

Legfrissebb filmje, melynek Cannes-ban volt a premierje, Szex és pszichoanalízis címmel került a hazai mozikba. A rendezővel is ezekről a témákról beszélgettünk.

Tévésorozat

Mikrofilm

Egyszerűen furcsa

Ramy

„Nagy eséllyel én vagyok a generációm hangja. Vagy legalábbis egy generációnak egy hangja” – fakadt ki a Csajok főhőse a sorozat első részében.

Film

Mikrofilm

Szívem zenél

François Girard: A nevek dala

Ez a film leginkább saját főszereplőjére hasonlít (nem is olyan ritka madár az ilyen): unalmas középszerrel és szilárd felelősségtudattal próbál megfelelni a saját maga kitűzte, erkölcsileg roppant helyesnek vélt küldetésnek.