Tartalom

(2013-08-01)

Publicisztika

Kis János

Publicisztika

Mit várok e vitától?

Válasz Balázs Zoltánnak

A Narancs július 18-i számában Balázs Zoltán bírálatot közölt "Az összetorlódott idő" c. esszémről, amely előbb a Beszélő honlapján, majd azonos című kötetemben, a Kalligram Kiadónál jelent meg. A bírálat címe ("A kudarc nyomában") finom kétértelműséggel egyszerre utal a megbírált esszé tárgyára és a bíráló ítéletére. Miközben azonban álláspontomat alapvetően elhibázottnak véli, Balázs immár másodszor gyürkőzik neki a vitatásának (lásd A kisimult idő, hvg.hu, 2013. május 21.). Súlyos kifogásai ellenére mégis fontosnak tartja tehát, hogy tisztázza viszonyát nézeteimhez. Kezdetnek talán ennyi elég is lesz.

Ara-Kovács Attila-Magyar Bálint

Publicisztika

A kiszorított test

Bajnai és az ország esélyeiről

Amit Kis János a jobb- és a baloldal szükséges párbeszédéről, majd kiegyezésükről ír, az több mint kívánatos lenne. Amellett is érvel, hogy ez nem lehetetlen: "A 2010-es választásokat megelőző egy-másfél évtizedben a köztársaság hívei defenzívába szorultak; csak bonyolult magyarázatok kíséretében tudták - amíg tudták - védeni a demokratikus jogállamot.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fél Kövér

"Azt hiszem, hogy midőn egy nemzet minden oldalról fenyegettetik, de ez sejti, érzi a bizalmat, hogy meg tudja, meg akarja, meg fogja magát menteni: akkor a haza megmentésének kérdését soha semmi kérdéstől nem kell felfüggeszteni." Zajos tetszés és éljenzés.

Egotrip

Váradi Balázs

Egotrip

Csak semmi politika!

Pallosjog

Az analitikus etika egyik klasszikus gondolatkísérlete az elszabadult villamos dilemmája (lásd például Judith Jarvis Thomson Killing, Letting Die, and the Trolley Problem c. cikkét 1976-ból).

Belpol

Belpol

Ítélet előtt – A romagyilkosságok pere

Augusztus 6-án hirdet elsőfokú ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék a hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat ügyében. Az ügyészség szerint a támadásokat, a gyújtogatást, a gyilkosságokat bizonyították, a vádlottak a vádat megértették, de tagadják. Ha a bíróság akár csak egyetlen vádpontot is leselejtez, azzal a hazai igazságszolgáltatás állapotáról mond kemény kritikát.

Belpol

Válság után a TASZ: Túl a barátságon

Válságos időszakon van túl a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület. Legutóbbi rendkívüli közgyűlésén a megjelentek leváltották Tóth Gábor Attila elnököt, és vele együtt két másik alapító tag is távozik. A feszültségek hátterében személyes és szakmai ellentétek húzódnak.

A felsőoktatási felvételi mérlege

Belpol

Határeset

Sikerként és kudarcként egyaránt értékelhető a felsőoktatási felvételi eljárás eredménye. Nehezíti a tisztánlátást, hogy a kormány teljesen új szisztémát vezetett be, amit várhatóan már jövőre megváltoztat.

Külpol

Interjú

Külpol

"Morszi valószínűleg nem értette"

Nezar AlSayyad történész az egyiptomi forradalomról

Július elején a fegyveres erők távozásra bírták Mohamed Morszi egyiptomi elnököt. Az iszlamista vezető helyett most átmeneti kormány irányítja a legnépesebb arab országot - a múlt hét végén legalább hetven iszlamista tüntető vesztette életét. Lopakodó puccs történt-e, és lehet-e Egyiptomból is Szíria? - kérdeztük az ismert amerikai Egyiptom-szakértőtől.

Zene

Zene

Angyalok, démonok - Nick Cave és a film

Az igen jelentős tömegek fantáziáját most már több mint harminc éve töretlenül izgató sötét ausztrál trubadúr emlékezetes novellatöredékeket és sűrű, könnyen megtapadó képeket mozgató dalszövegeinek ismeretében felettébb logikusnak tűnik, hogy Nick Cave kipróbálta tehetségét az irodalom és a film világában is. A különleges inkább az, hogy számos zenészkollégájáéval ellentétben az ő kalandozásai váratlanul sikeresnek bizonyultak - olyannyira, hogy ha ma búcsút mondana a lemezkészítésnek, a film- és a könyvipar még hosszú-hosszú évekig nem hagyná őt feladatok nélkül.

Sziget-melléklet

Zene

Forrás és vidéke

Világzene

Számos régi ismerős, jól bevált sikerzenekar egyfelől, az újoncok körében pedig Kelet-Európa viszi a prímet - első ránézésre ez a Sziget idei világzenei programjának lényege.

Sziget-melléklet

Zene

"Elemi erők, belső tűz"

Éri Péter - Muzsikás

A fennállásának negyvenedik évét ünneplő Muzsikás együttes a Sziget Fesztivál 0. napján tartja jubileumi koncertjét. A zenekar kontrását, Éri Pétert főleg a kezdetekről kérdeztük.

Sziget-melléklet

Zene

Most ennyi tellett

Tánczene

Szabálytalan popslágerek, dancepunk, elégikus szintipop: erős ajánlatok a gyöngécske elektronikus felhozatalból.

Sziget-melléklet

Zene

Fifti-fifti

Pop+Rock

A szervezők általában elégedettek, az újságírók hagyományosan fanyalognak, a látogatók meg szívesen bulizzák végig a Sziget programját, még akkor is, ha eleinte nekik is vannak fenntartásaik. Idén is sok a visszatérő, és nem jött el sok olyan fontos előadó, akik a nyáron a szomszédos országokban körbekoncerteznek minket. De kuriózumok szerencsére most is akadnak. A pop-rock felhozatalból ezennel 12 produkciót ajánlunk meleg szívvel, és mindenképp örömteli, hogy a felsorolt előadók fele korábban még soha nem lépett fel Magyarországon.

Sziget-melléklet

Zene

Feltalálta, csúcsra vitte

Blur

Újabb régi adósságot törlesztenek idén a magyar fesztiválszervezők: a brit popzene elmúlt huszonvalahány évének egyik legnagyobb hatású és talán legemblematikusabb együttese, a londoni Blur zárja a péntek estét a Sziget nagyszínpadán. De vajon tényleg érdemes megnézni egy olyan zenekart, amely pont tíz éve jelentette meg az utolsó soralbumát, és a nullás évek jelentős részében nem is létezett?

Zene

Egyszerre több élet

Patrik Judit zenetanár és kórusvezető

Szólóban bluest és funkyt énekel, de énekkart is vezet. Amikor pedig egy társulat az István, a király részleteivel készült fellépni, Deák Bill Gyula szerepét osztották rá.

Lemez

Zene

David Yow: Tonight You Look Like A Spider

Amerikából jött, híres mestersége címere 1983-tól 87-ig az austini Scratch Acid, aztán 87-től 99-ig a chicagói Jesus Lizard énekesévé tette, jelentősége Nick Cave-éhez (és Dosztojevszkijéhez) mérhető.

Könyv

Könyv

Könyv

Kétfrontos harcban

Hernádi Miklós: Együtt vagy külön? Magyar-zsidó együttélés a szociológus szemével

A zsidó Budapest című kötet kapcsán írja a szerző, hogy az nem a mártirológia szemüvegén keresztül vizsgálja a magyar-zsidó történelmet, de megállapítása igaz saját esszé- és kritikagyűjteményére is.

Könyv

Könyv

Szilágyi Gábor: Stephen Sondheim világa

Japán tizenkilencedik századi nagy nyitása, a festő Georges Seurat pointillista munkamódszere, az amerikai elnökök merénylőinek panoptikuma, egy korai Ingmar Bergman- és egy érett Ettore Scola-film, vagy épp egy sorozatgyilkos londoni borbély véres története - elég csupán néhány darabtémát elősorolni Stephen Sondheim életművéből annak érzékeltetésére, milyen merész és összetéveszthetetlenül személyes ízlés jellemzi a musical műfajának nagy kísérletezőjét és megújítóját.

Könyv

Könyv

Szellem a hálóban

Szűts Zoltán: A világháló metaforái. Bevezetés az új média művészetébe

"Kóbor kaffer kószál királylány kertjében / Királylány kacéran kacsint kéjvágyó kedvében / Kapj karodba, kaffer! Király kinéz, kiált: / Katonák! Kürtszó, kivégzés. Királylány kacag kuszán / Kegyetlen kor! Kicsapongó, koronás kurtizán!"

Könyv

Könyv

Julian Barnes: Felfelé folyik, hátrafelé lejt

Az 1946-ban született író vérbeli angol, azaz nem sokra becsüli az ún. posztmodern vívmányokat, és ha az elbeszélő elbizonytalanodása a téma, akkor ideálja, Ford Madox Ford A jó katona című 1915-ös remekművének epikus kételyeinél nem megy tovább.

Film

Film

Film

Pain & Gain

Van valami bosszantó abban, ha nem lehet egy gyors legyintéssel elintézni Michael Bayt és friss dolgozatát.

Film

Film

Farkas

Önként vállalt erdei magányában csak egy medve poroszkál a népszerű mutáns közelében, ám nem sokáig teszi: egy mérgezett nyílhegy hamar véget vet a medve-mutáns barátságnak.

Film

Film

Moliére két keréken

Az persze jópofa, hogy a francia film két korosodó kiválósága, a sármos Lambert Wilson és a karót nyelt polgárok avatott szakértője, Fabrice Luchini szerepeket cserélve próbálják A mizantrópot - felváltva Alceste és Philinte a két sztár -, s közben, ha nem is rettentően mély, de kulturális utalásokban gazdag, a színészet mibenlétéről már-már vallomásszámba menő észrevételeket tesznek.

Film

Film

Vizsga két személyre

Paul Weitz filmjével az a baj, hogy túl sok pozitívum van benne ahhoz, hogy utáljuk, viszont mégsem elegendő ahhoz, hogy szeretni tudjuk.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Baromi összetett

Balatoni Nyár

Mit szépítsük a dolgot, a reggeli (reggeli-délelőtti) magazinműsorok hagyományosan a televíziózás halálcsapdái.

Színház

Színház

Színház

Menni, maradni

23. Thealter

Idén rövidre - bár intenzívre - szabódott jelenlétem a szegedi Thealter fesztiválon. És akkor most megfogadom, hogy jövőre nem így lesz; mert megint meggyőződtem arról, milyen pofás, izgalmas, felvillanyozó fesztivál ez - és ugyan nem attól, hogy minden egyes produkció revelatív és hibátlan, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a túlnyomó többség a színház evidens és eminens hivatását teljesíti: hozzánk beszél, közös dolgainkról.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Malachorda, gyurmaló

Fischer Judit és Szűcs Levente: Understatement

Kánikulában sok mindent nem lehet csinálni: punnyadhatunk a lesötétített szobában, nyomoroghatunk társainkkal a Balaton felmelegedett vizében, üldögélhetünk hűtött villamosokon (körjáratok előnyben) vagy betérhetünk légkondicionált plazákba, netán múzeumokba és kiállítótermekbe.

Tudomány

A légkondicionálás káros hatásai

Tudomány

Mint a huzat

A nyarat nehezen lehet klímaberendezések, ventilátorok vagy lehúzott autóablakok nélkül kibírni. De szervezetünket az efféle trükkök is megviselhetik.

Riport

Jótékonysági kávé

Riport

Kettőt fizet, egyet kap

Néhány hónapja Budapesten és vidéken is elindultak olyan presszók, vendéglők, sőt fodrászatok, ahol létezik ingyenes szolgáltatás, és nem a tulajdonos jótékonykodik.

Ibrányi csodák

Riport

Jobb, mint Róma

A Tisza felső szakaszán található szabolcsi Ibrány a hagyomány szerint az Örök Városnál kettővel több, kilenc dombra épült.

Lokál
Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó

Ételhordó

Árnyas

Csúnyácska hal, imádnivaló kolbász - az Ételhordó munkatársa egy Kádár-kori kerthelyiségbe merészkedett.