Tartalom

(2013-08-08)

Publicisztika

Szabó Rebeka

Publicisztika

Zöldre fáj a foguk

Az új uniós agrárpolitika fideszes átértelmezése

Nőni ugyan nem fog, de jelentősen átalakul az uniós agrártámogatások rendszere a következő költségvetési ciklusban. A tagállami kormányok komoly szabadságot élveznek abban, hogyan osztják el a Brüsszelből érkező pénzt, a formálódó magyar felosztási javaslat pedig még a földtörvénynél is nyilvánvalóbban mutat rá az Orbán-kormány agrárpolitikájának lényegére.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az egyenes vonal

A romagyilkosságok ügyében született bírói ítélet megmentette a hazát, vagy legalábbis esélyt adott neki, hogy megmentse magát. Még akkor is, ha a bíróság figyelembe vette azokat a bizonyítékokat is, amelyeket a rendőrség és az ügyészség megkérdőjelezhető módon szerzett be és tárt elé.

Egotrip

Ekotrip

Egotrip

Superman

Ki ne szerette volna már meg nem történtté tenni élete egy-egy pillanatát? Csakhogy erre a való világban sajnos nincs mód: rossz döntéseink, meggondolatlan tetteink nyomasztó terhét életünk végéig viselnünk kell. Kivéve akkor, ha megjelenik egy akadályt nem ismerő Superman, és visszaröpít minket a múltba, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk. Miként most a magyar kormányfő, aki megígérte: újraírja százezrek évekkel ezelőtt kötött devizahitel-szerződését.

Külpol

Külpol

Egyház és világ közelítése - Ferenc pápa törekvéseiről

Interjú Jakab Attila vallástörténésszel

Ferenc pápa minapi kijelentése a melegekről komoly vihart kavart. Erről, valamint a pápa elődeiről, habitusáról, egyházképéről, az Opus Deiről és a jezsuitizmusról, továbbá a latin-amerikai és a magyar katolikus egyházról is beszélgettünk Jakab Attilával.

A kazah tájkún nyomában

Külpol

Árkon-bokron át

Franciaországban a múlt héten elfogták Muhtar Abljazovot, az egykori kazah oligarchát. ' a despotikus allűrjeiről világszerte közismert Nurszultan Nazarbajev kazah elnök első számú közellensége: hazájában nemcsak őt, de családtagjait és egykori munkatársait is bíróság elé akarják állítani. Ki ez az ember, és mi köze van készülő bűnperéhez Magyarországnak?

Külpol

Zimbabwei választások

A gyenge és a csaló

A múlt heti zimbabwei parlamenti és elnökválasztás kérdése lehet, hogy az eredmény mennyiben tükrözi az ellenzék politikai súlyának csökkenését, és mennyiben a választási csalás kifinomult eszköztárának a hatékonyságát. Az viszont közmegegyezés tárgya, hogy az ellenzék nem tudta hasznára fordítani a hatalommegosztás éveit, vezetője, Morgan Tsvangirai pedig nem tekinthető a jövő politikusának.

Belpol

Trafikegyenleg

Belpol

Szigorúan ellenőrzött szívás

A kormány arra hivatkozva tette monopóliummá a dohánykereskedelmet, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyedről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak szeretne hosszú távra megélhetést biztosítani. Az eredményhirdetéskor kiderült: Fidesz-közeli vállalkozások, CBA-vezérek, fideszes politikusok rokonai, üzletfelei, ismerősei vitték el a boltok jelentős részét, a régi trafikosok pedig munkanélkülivé váltak.

Interjú

Belpol

"Óriási korrupciós rizikó"

Léderer Sándor, a K-Monitor közpénzfigyelő iroda vezetője a közbeszerzésekről

A parlament kétharmados kormánypárti többsége július 1-jei hatállyal módosította a két éve elfogadott közbeszerzési törvényt. Az eddigi tapasztalatokról és az új passzusok várható hatásairól az egyik legaktívabb közpénzfigyelő egyesület fejét kérdeztük.

Mennyibe van nekünk a hazai labdarúgás?

Belpol

Forinttemető

"A futball olyan, mint a bográcsgulyás: folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész", mondta Orbán Viktor a fociakadémiája honlapjának, meg azt is, hogy elég nagy baj, ha a labdarúgásra mint üzletre tekintünk. A miniszterelnök megnyugodhat: amennyi magán- és közpénzt elemészt a honi labdarúgás, annak alapján kizárt, hogy bizniszként kezelnék.

Film

Interjú

Film

"Mondták, rendicsek"

Neil Jordan filmrendező

A Síró játék, a Michael Collins, az Egy kapcsolat vége, a Mona Lisa, a Gyilkos álmok és A Borgiák c. tévésorozat rendezője csaknem húsz évvel az Interjú a vámpírral után újabb vérszívós filmmel, a Byzantiummal jelentkezett. A Torontói Filmfesztiválon beszéltünk vele.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Hétvégi időutazások

Sportvilág és Vasárnapi újság

A szuperközelik és szuperlassítások, az élőbbnél is élőbbnek tűnő HD-közvetítések idején rádión követni a sporteseményeket: különleges élmény.

Könyv

Könyv

"Tombolt az utcai erőszak" - Dennis Lehane író

A Viharszigetből Scorsese, a Titokzatos folyóból Eastwood, a Hideg nyomonból Affleck rendezett filmet. Utóbbiban színre lép leghíresebb teremtménye, hat regény főszereplője: a Kenzie-Gennaro nyomozópáros. A világhírű krimiírót telefonon értük utol.

Zene

Interjú

Zene

"A beszéd melódiája"

Matias Aguayo elektronikus zenész, producer

Zenéjének sokáig védjegye volt, hogy minimalt és technót kevert különféle dél-amerikai zenei elemekkel, az utóbbi időben pedig a saját hangját használja kreatív módon, sokszor loopok formájában. Kiadójával (Cómeme) tehetséges dél-amerikai feltörekvők munkáit jelenteti meg, neki pedig számos fontos kislemez mellett három albuma van - a legutóbbi nyár elején jelent meg The Visitor címmel. Július végén ennek turnéja Budapestet is elérte, a chilei származású zenésszel akkor beszélgettünk.

Színház

Színház

"Ez mégiscsak egy szakma" - Szemenyei János színész, zeneszerző

Sokfelé és sokfélét dolgozik: operett-musical színész szakon végzett, de évek óta gyakran foglalkoztatott prózai színész és színházi zeneszerző. Zalaegerszeg, Vígszínház, Kecskemét és a Mundruczó Kornéllal közös munkák után jelenleg Alföldi Róberttel próbálja az István, a királyt. Ősztől a Magyar Színház zenei vezetője.

Színház

Koporsótúra - Zelei Miklós: Zoltán újratemetve

Ez a Szelmenc - Kisszelmenc és Nagyszelmenc - magyar falu; nem nagy, de magyar. Ámde egyik fele Szlovákiában, a másik fele Ukrajnában van - Magyarországon nincsen belőle egy darab sem. Korábban Csehszlovákiához és a Szovjetunióhoz tartozott.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Etika és etnikum

Többszörös expozíció - A roma holokauszt emlékezete

A roma holokauszt emléknapja (augusztus 2.) után három nappal az ózdi önkormányzat túlzó mértékűnek ítélte a cigánytelepen élők kánikulai vízfogyasztását, és elzárta a köztéri csapokat, vagy csökkentette a víznyomást, hogy lassabban teljen meg a vödör.

Tudomány

Tudomány

"Jelzéseiknek nyelvtani struktúrája van" - a prérikutyák nyelvéről

Con Slobodchikoff etológus, az Észak-arizonai Egyetem professzora számos kísérlettel bizonyította, hogy a korábban jelentéktelen rágcsálóknak tartott prérikutyák az állatvilág kifinomult nyelvhasználói. A felfedezés jelentősen megváltoztathatja az állatokhoz fűződő viszonyunkat - állítja az etológus, akit telefonon kérdeztünk a kutatásairól.

Tudomány

Az utolsó térkép

Merre tart a Google Maps?

A Google Maps két fontos szolgáltatása, az utcaképeket bemutató Street View és a térképek szabad szerkesztésére használható Map Maker (Térképkészítő) alkalmazás is elérhető idén nyártól Magyarországon. De mit akar a Google Maps, és hogyan vezethet el a térkép digitális tökéletesítése a térképek nélküli korba?

Digitális átállás

Tudomány

Csomagot kapunk

A múlt héten lezajlott az analóg televíziózás temetésének első fázisa. Alighanem mindannyian élvezzük majd a közelgő halotti tort.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Centrál

Amikor az egykori nagykávéház, későbbi Eötvös klub, végül játékterem helyén visszatértek a startkockára, annyira ragaszkodtak a hagyományhoz, hogy még a kulcsot is bedobták a Dunába.