Tartalom

MaNcs 30. évf. 17. sz. (2018-04-26)

Egotrip

Techet Péter

Egotrip

Svarcgelb

Horvátország isztambulizációja

Horvátországban a helyzet annyival rosszabb a magyarországinál, hogy ott a sorosista, sátánista és szabadkőműves erők már a jobboldalra is beférkőztek, és átvették a hajdani államfő, Franjo Tudjman pártját, a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ). Legalábbis ezt állították, avagy inkább kajabálták tüntetők pár hete Zágrábban, nemrég pedig a napsütéses spliti tengerparti korzón.

Publicisztika

Schein Gábor

Publicisztika

Választás után

Még csak néhány napja ismeretes az idei parlamenti választás eredménye. Most engem is az foglalkoztat, ami sokakat, főként az ellenzéki szavazókat. Mit jelent az eredmény az ország sorsára és a személyes életünkre nézve? Mit tehetek, hogyan őrizhetem meg az erkölcsi integritásomat anélkül, hogy újabb talmi reményeket tákolnék magamban? Mit tehetek konkrét közösségek szerveződése, fennmaradása és működése érdekében? Milyen döntések előtt állok, állunk? Érdekelnek természetesen az eredmény okai is, de csak annyiban, amennyiben hozzátartoznak ezekhez a kérdésekhez.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Taxibaj

A fővárosi taxisrendeletet négy és fél éve azzal az indoklással vezette be a Tarlós-féle városvezetés, hogy ideje rendet vágni a „kaotikus” piacon: ki kell seprűzni a hiénákat, és véget vetni a számlaadás nélküli feketefuvaroknak.

A szerk.

A szerk.

És a hölgyek

Orbán Viktor átfogó megállapodást kötne a nőkkel, nem négy évre szólót, hanem húsz-harminc évig érvényeset – utána majd meglátjuk.

Külpol

Interjú

Külpol

„Őrültség lenne eltávolodni Európától”

Erik Berglof közgazdász a világgazdasági válságról és politikai következményeiről

Napjaink egyik legelismertebb közgazdásza nemcsak a közép-európai országok gazdasági átalakulását követte közelről, hanem az európai válságkezelést is. Most azon dolgozik, miként lehetne hatékonyabbá tenni a nemzetközi intézményeket. A magyarországi folyamatokról, a transznacionális vállalatok szerepéről és az Európai Unió jövőjéről faggattuk.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem csak az ellenzéknek volt tartaléka”

Závecz Tibor közvélemény-kutató

Április 8. előtt annak a megválaszolása volt a legnehezebb a közvélemény-kutatók számára, hogy meglesz-e a Fidesznek az újabb parlamenti kétharmad. A korábban bizonytalannak mutatkozó választók okozták a legnagyobb meglepetést. A Závecz Research piac- és közvélemény-kutató intézet ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Az Orbán-rezsim és a szakszervezetek

Belpol

Elfojtás

Kitölthetik-e a szakszervezetek az ellenzéki pártok választások utáni összeesésével, illetve a civilek várható kiszorításával megüresedő politikai teret? A kormány mindenesetre mindent bevet, hogy ezt megakadályozza. De a gőz már emelgeti a fedőt.

Belpol

"Morálisan végig helyes döntéseket hoztunk" – Juhász Péter az Együttről, az ellenzék kudarcáról és a pénzgyűjtő kampányról

Nem érte el az 1 százalékos listás támogatottságot, így vissza kell fizetnie az Együttnek az állami kampánytámogatást. Az adománygyűjtés jól halad, ami Juhász Péter lemondott elnök szerint a közösség morális tartásának köszönhető. Mégsem javasolja, hogy pártként folytassák, máshogyan küzdene az Orbán-rendszer ellen.

Zene

Opera

Zene

Leleplezi a trükköt

Hasse: Artaserse

Amikor Eric Ander bariton félig a takarásban, de azért elég jól láthatóan beleesik a díszletbe, egy pillanatra elhiszem, ez is a rendezés része.

Színház

Színház

Színház

Köpni, azt igen

III. Richárd

Egyetlen spontán nézői felszisszenést hallani ezen az estén: amikor Lady Anna arcul köpi Richárdot. Mert a konkrét, valódi testi váladék feltöri a teatralitás burkát, a művészi „olyan, minthát”, az est sokszor fárasztó artisztikumát, és az undorító nyál lecsordul a másik arcán.

Könyv

A lipcsei könyvvásáron jártunk

Könyv

Függönyből húzott menedékház

A jobbos és balos kiadók csörtéjét a sajtóvisszhang túldimenzionálta, de tény: a könyvvásár párhuzamos tereiben párhuzamos dolgok történtek – anélkül, hogy a kiállítók tudomást vettek volna egymásról. S milyen kiutat kínált e rendszerszintű dilemmából a magyar pavilon elfüggönyzött, intim tere?

Könyv

Könyv

Középről középre

Nathan Hill: Nix

Első regény még a szenzációra éhes amerikai irodalmi életben is ritkán vált ki olyan egyöntetű pozitív reakciót, mint 2016-ban Na­than Hill Nixe.

Interjú

Könyv

„Meg akartam őrizni egyfajta integritást”

Gerőcs Péter író

Hat éve az akkor 27 éves fiatal író képviselte hazánkat az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Azóta Artisjus Irodalmi Díjat és öt könyvet tudhat maga mögött, a tavaly megjelent Ítélet legyen! kényes témákat feszeget, de mi nem csak erről kérdeztük.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Én vagyok Robin Hood”

Mirko Ilić dizájner

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a tervezőgrafika tanszék meghívására workshopot és előadást is tartott a New York-i School of Visual Arts professzora. A művésszel a délszláv háborúról, az amerikai adórendszer művészetet támogató vonásairól, a toleranciáról és a diszlexiáról beszélgettünk.

Film
Interaktív

Tévé

Interaktív

Nincs miről tárgyalni

NEM gyenge

Ha öt férfi ül egy tévéstúdióban, az sajtóklubtól a heti NB I.-es összefoglalóig szinte bármi lehet, ám ha ugyanott öt nő foglal helyet, akkor bizony csakis úgynevezett „női műsorral” találkozhat a néző.

Lokál

Mivel etetik az egyetemistákat a budapesti menzákon?

Lokál

Reszelt sajtos valóság

A budapesti egyetemek menzái még mindig a mirelit zöldség fellegvárainak számítanak, ahol sokszor az üres rizs vár az étel­allergiás diákokra. Szigorú szabályozás híján a legtöbb menzán ugyanúgy főznek, mint harminc éve, de azért akad, ahol nyitottak a reformokra.

Tudomány

A csótánygének titkai

Tudomány

Sírba visznek, sírba visszük

Számos kéretlen lakótárssal kell megosztanunk környezetünket – némelyikük már evolúciós alapon is alkalmazkodott az általunk teremtett extrém körülményekhez.

Gasztro
Mikrofilm

Mikrofilm

„Nem nyitott ajtót”

A 89 éves filmes és JR, a 33 éves fotós, street artist járják a francia vidéket, ismerkednek a helyiekkel, néhányukat meg is örökítik. Az Arc­élek, útszélek a héten kerül a mozikba.

Tévétorrent