Tartalom

Narancs XIX. évf. 42. szám (2007-10-18)

Publicisztika

Publicisztika

Álarcosbál az alkonyatban (A farmer és a szocializmus)

Az Esquire magazin 2000-ben tréfás összeállítást közölt a farmernadrág történetéről. A farmerkronológiában a hatvanas évek elejéről így írt a magazin: "A kommunista Oroszországba látogató turisták a feketepiacon adják el farmerjüket. Beatnikek bukkannak fel a moszkvai utcákon. Harminc évvel később összeomlik a kommunizmus."

Egotrip

Egotrip

Ekotrip (Farok és kutya)

Farok és kutya Vagy lekvár és nagymama - kinek mi érzékelteti jobban, hogy fölborult a természet rendje: a farok csóválja a kutyát, a lekvár teszi el a nagymamát. Nekem legalábbis az a kényszerképzetem támadt, hogy parlamenti képviselőink kezét a Mol-vezetés irányította az igen gombra a lex Molként becézett - a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló - törvény végszavazásakor. Rég nem volt (ha volt egyáltalán) ekkora egység a magyar Országgyűlésben: csupán négy képviselő nyomott nemet, és három tartózkodott.

Egotrip

Modern Talking (Áraink az áfát tartalmazzák)

Áraink az áfát tartalmazzák Õszintén megmondom, a szórenddel kevesebbet foglalkozom, mint kellene. Például ezt írja levelében Szabolcs barátom: "Alapszabály (volt) a magyarban, hogy mindig a hangsúlyos elem áll elöl a mondatban. Manapság, gyanítom, angol hatásra, ez legalábbis inog: The question IS... A kérdés AZ... Hogy Petőfivel jöjjek: Rabok legyünk, vagy szabadok: a kérdés AZ? Ez így átszabja a mondat egész hanglejtését, oda viszi föl a hangsúlyt, ahol le kéne ejteni. Sokszor azonban a mondat értelme is bánja. Egyszer fölhoztam azt a példát neked, hogy (1) Áraink az áfát tartalmazzák. és nem értetted, mi a bajom vele. Szerintem így jobb lenne: (2) Áraink tartalmazzák az áfát. de persze még jobb úgy, hogy (3) Áraink az áfát is tartalmazzák." Végül hozzáteszi: "No, ennyi vaskalapos dohogás mára elég is."

A szerk.

A szerk.

Az 55 milliós kérdés

A Heti Világgazdaság múlt heti számában Rozsdaövezet címmel jelent meg cikk Veres János jelenlegi pénzügyminiszter egykori cégének viselt dolgairól. A szerző, Sághy Erna bírósági dokumentumok bemutatásával tár föl egy végtelenül mocskos históriát, melyben pár gátlástalan tróger színesfém-kereskedelemmel, hamis számlák alapján való áfa-visszaigényléssel és hátrányos helyzetükben ügyeskedni próbáló romák bűnbakká formálásával múlatta az idejét. A dolog vége az lett, hogy az utóbbiak közül - akik vélhetően épp annyit kerestek a hamis számlák kibocsátásával, hogy ne haljon a családjuk éhen - nyolcat lecsuktak. Megtalálták Kaya Ibrahimot, mindjárt nyolcat is. És le is ültették őket.

A szerk.

Az utolsó oltsa le!

Lapzártánkkor ötven körül járt a népszavazási kérdések száma. Ali babát és negyven kérdését ma délutánra várjuk, Hófehérke már a múlt héten elsőbbségivel feladta hét pajtását. És képzeljük el a jelenetet, amikor a szavazófülkében magunk elé húzzuk a Háború és béke első kötetét, és laponként ikszelünk. Kutuzov költségtérítését bruttósítsák, ez jó, mégiscsak visszás volt, amikor az agg tábornoknak kamu zabszámlákkal kellett bűvészkednie a borogyinói csata után, hogy valami maradjon is a zsebében. De Bolkonszkij herceg ma is élne, ha Gyurcsány nem veri szét az egészségügyet, a válaszom tehát: nem. Napóleon, takarodj!

Belpol

Belpol

Helyreigazítás

Lapunk 2007. október 18-i számában a Lôj a kaméleonra c. cikk egyik állítása szerint a Café Csoport tulajdonosa az OTP. Ezzel szemben a valóság az, hogy Café Csoport mint jogi entitás nem létezik. A Café csoport kilenc, egymástól független, jogilag különálló ügynökség szövetsége, amely ügynökségek tulajdonosi szerkezete minden cégben más. A menedzsmenten kívül az egyes Café vállalatoknak különbözô arányban tulajdonosa a Café Reklám Kft. A Café Reklámnak, hasonlóan a fentiekben leírt modellhez, tulajdonosai a vezetôje, tehát Gábor Iván 15 százalékban, valamint Nagy György 85 százalékban. Ôk egy külföldi cégen, a Café Investment Ltd-n keresztül tulajdonolják a Café Reklám Kft-t. A tévedésért az érintettek és az olvasók elnézését kérjük.

Belpol

A Human Rent cégek százmilliós köztartozásai: Lejárt kölcsönök

A hazánkban megtelepedett multik legjelentősebb munkaerő-kölcsönzői a Hídvégi Attila és társai által alapított, működtetett Human Rent cégek, jelenleg is csaknem hétezer ember szolgál a kötelékükben. Ám a látszólag sikeres vállalatok több száz milliós köztartozást halmoztak fel, az évente nevet és gazdát cserélő kft.-k egy része felszámolás alatt áll, több cégnél pedig az adóhatóság rendelt el végrehajtást.

Belpol

A Hunyadi tér rekonstrukciója: Három kísérlet a hatodikban

Föllélegezhetnek azok a környékbeli lakosok, illetve piaci árusok, akik az elmúlt hónapokban fölléptek a Hunyadi tér rekonstrukciója címén meghirdetett program ellen. A köz számára rendkívül előnytelen szerződéstől a héten minden valószínűség szerint eláll a terézvárosi önkormányzat és partnere, az Amelus Kft.

Belpol

A népszavazáshecc: Akarja-e ön a Fedák Sárit?

Tisztaságicsomag- és népszavazásügyben annyira fölgyorsultak az események az utóbbi napokban, hogy nemegyszer olybá tűnik: azok számára sem világos már az egyes lépések értelme, akiknek az újabb és újabb ötletei miatt a helyzet egyre csak fokozódik. Az utolsó lehetséges pillanatig, kedd reggelig követtük az eseményeket; a következőkben az addig történtekben próbálunk meg rendet vágni.

Belpol

"A politikai osztály reformja egyet jelent a leváltásával" (Monica Macovei, Románia volt igazságügyi minisztere)

Közel két évig vezette a román igazságügyi tárcát, reformjainak köszönhető, hogy a korábban elégedetlen Európai Unió idén januárban mégis tagjai közé fogadta keleti szomszédunkat. A nemzetközi hírű emberi jogi aktivista kérlelhetetlen keménységgel lépett fel a korrupcióval szemben. A volt minisztert, a macedón miniszterelnök frissen kinevezett tanácsadóját közhigiéniai reformkísérletéről kérdeztük.

Külpol

Külpol

Darfuri válság: Egy helyben

Negyedik éve tart a konfliktus Szudán délnyugati részében. A szembenállás a franciaországnyi térségben élő fekete-afrikai eredetű, letelepedett, főként földműveléssel foglalkozó törzsek és a nomád, magukat arabnak minősítő állattenyésztők között alakult ki és mélyült el a hatvanas évektől kezdve.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A legolcsóbbat a macskának

Reginald, a komornyik bevitte Kajtár elvtársnak a könyvtárszobába a teát meg a pirítóst viszonylag baj nélkül, de utána már nem emlékezett semmire. A szobalány valami majmokról vagy bajnokról beszélt.

Trafik

csontzene - Istenkísértések

Nemcsak manapság rondítják tele barmok a művészeti élet kikupálódott deszkáit, kamráit, hanem már Beethoven idejében is ugyanez volt a helyzet, amikor is stupid zenei herélők arra kényszerítették, hogy op. 130-as B-dúr vonósnégyesének zárótételét vonja vissza és Nagy Fúga néven külön publikálja, mivelhogy - így érveltek, akik még a Mesternél is süketebbek voltak - az lejátszhatatlan, továbbá képtelen dolog, hogy egy amúgy sem rövid darab végén még egy majdnem húszperces iszonyfúga álljon.

Trafik

étel, hordó - BERLINER

Úgy vonulunk a Ráday utcában, mint egy május elsejei szakszervezeti delegáció valamelyik baráti országból: felemelt fejjel, élményre éhesen, az idegen pálya miatt kissé zavartan. De ne higgye senki, hogy ezt a vendéglátók orrára kötnénk! Léptünk határozott, tekintetünk a jövőt kémleli, legfeljebb a gyomor korog, a kellemetlen hangot viszont elnyomja a hangszórókból bömbölő hamis lelkesedés.

Trafik

chili & vanilia - Borsok sorsa

Ma már talán gasztronómiai közhely, hogy a frissen őrölt bors pótolhatatlan. Aki főz, pontosan tudja, hogy az illatos morzsák micsoda aromával gazdagítják az ételt.

Könyv

Könyv

Átszállás után (Bálint István, 1943-2007)

Andy Warhol fehér hajjal, szemüvegben, bal kézzel a kantárt tartva kilovagolt életéből. Nyomorultul, elesetten, betegen és magányosan, túllépve a saját énjén, a zsidó Szeretetkórház ápoltjának szerepében, 11-én, 11-kor. Tán egy újabb, jobb sors reményében.

Könyv

Royal flush (Doris Lessing)

Két tele szatyrot cipelt - éppen hazaérkezett a bevásárlásból, amikor a lesben álló tévéstábtól értesült róla, hogy elnyerte a Nobel-díjat.

Film

Film

"Ez a periódus a várakozásról szól" (Both Miklós, Herpai Sándor - Barbaro)

A legfontosabb hazai etno-rockzenekar 13 év után tért vissza új lemezzel. Az 1990-ben megjelent Barbaro I és a 94-es kettes lemez után három és fél éve szerveződött újjá a zenekar a Napra fiatal énekes-gitárosával, Both Miklóssal. Az október elején megjelent harmadik lemez kapcsán vele és Herpai Sándor dobossal vettük fel újra a fonalat.

Zene

Zene

A Tömő utcából várat építeni - Szomjas György: A Nap utcai fiúk (film)

Ez az, Szomjas megtalálta! Megvan a mi 56-os történetünk, szavamra az egyetlenegy! Egy mondat az egész. 1956: három utcai összecsapás, két kilőtt ruszki tank, tucat halott kamasz. Ennyi, és nem több - az egész világ. Az egész Magyarország, most és mindörökké. A többi csak maszlag vagy nagyon nagy szavak. Megtalálta és filmet csinált belőle. Mit mondjunk? Végül is filmrendező, ez a dolga. A Nap utcai fiúk ezek után lehetne egy remekmű is.

Zene

Megspórolni - A Muse a Papp László Sportarénában (koncert)

Maga a bejutás külön élmény volt. Eleve ritkán fordul elő, hogy a Petőfi Csarnoknál nagyobb helyekre tegyem a lábam koncertügyileg, előző nap pedig ráadásul egy kétszáz nézős punk-hardcore bulin voltam (Ruiner és Sinking Ships a Kultiplexben), amelynek karra pecsételős, pólóvásárlós, családias jellege után nyomasztó volt a Papp László Sportaréna falanszterszerű épületében téblábolni, végigszenvedni a négyszáz méteres sort a multiplex mozik büféjére hajazó pultnál, majd a terem kellően ijesztő, kivilágítatlan, leválasztott részén átjutva elmerülni a budapesti juppiközösség Muse-ra éhes akolmelegében.

Zene

A reménybeli - Molnár András: Viam meam persequor (könyv)

"A magam útját járom" - imigyen hangzott a vértanúként kivégzett miniszterelnök, Batthyány Lajos jelmondata, s éppen ezt az unikális utat ismerteti most könyvében a kiváló történész, Molnár András, föltárva a nemes gróf pályafutásának kevésbé ismert felívelő szakaszát.

Képzőművészet

Képzőművészet

"Festőnek lenni 24 órás szolgálat"

Vojnich Erzsébet festőművész

Az idei Aegon Művészeti díjas költő, Rakovszky Zsuzsa a társdíjra Vojnich Erzsébet festőművészt jelölte. A festőművész 21 önálló kiállítással, számos díjjal a háta mögött ma a legismertebb magyar kortárs festők közé tartozik, akinek alkotásai azonban nem sorolhatók egyetlen irányzathoz sem.

Tudomány

Tudomány

Divatbemutató a Kultiplexben: A munkásruha a paradicsomba megy (Bianca Koczan modelljei)

A terem sötét, fülsiketítő "ipari zajok" támadnak ránk, végtelennek ható pár másodperc múlva felgyúl három-négy zseblámpa. Csóvájuk körbejár a falakon, kezeslábasba öltözött modellek bóklásznak a nézők között. Az ipari zajok zenévé formálódnak, valami Björk-szám Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjéből (zenés-táncos gyári rémálmából); ugyanolyan "ipari zaj".

Lokál

Lokál

Magyar reklám: Lőj a kaméleonra!

A hirdető cégek és kiszolgálóik, az ügynökségek évről évre összedugják a fejüket, hogy új üzeneteket, új csatornákat találjanak agyunkhoz, szívünkhöz, legfőképp a zsebünkhöz. Nem kispályások, tavaly 176 milliárdot költöttek erre a célra. Mégis, vagy tán épp ezért, a magyar lakosság kimagaslóan nagy része, 46 százaléka utasítja el a hirdetéseket. Egyre több postaládán ott a felirat: "Nem kérünk reklámot!"

Tranzit