Tartalom

MaNcs 30. évf. 21. sz. (2018-05-24)

Publicisztika

Bod Tamás

Publicisztika

Sziklát görgetni felfelé

Egy pályaelhagyó ellenzéki politikus tapasztalatai

Hamarosan azért hagyom el a politikusi pályát, amiért öt évvel ezelőtt hátat fordítottam az újságírásnak: nem látom az érdemi cselekvés lehetőségét. A NER abszurditásai között politikusként eltöltött öt évem összegzése.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

Nem csak nekik fáj

A gyermeklányok rituális megcsonkítása a kulturális sokszínűség mégoly széles elismerése mellett is elfogadhatatlan. A lányok nemi szerveinek csonkolása – általában a klitorisz és néhol a nagyajkak kimetszése – ellentétes az emberi jogok szemléletével: kiskorúakon végzett beavatkozás ez, amely komoly fájdalommal, fertőzésveszéllyel jár, maradandó egészségkárosodáshoz vezet, sokszor meddőséget vagy gyötrő szülést okoz, és nem utolsósorban a nemi öröm végleges elvesztésével jár.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Maga az ellenzék

Röviden összefoglaljuk a parlamenti ellenzék elmúlt néhány napját. A Jobbik alelnöke, aki, mint Kövér László a Fideszben, egyfajta Vesta-szűzként őrzi szervezete eredeti értékeit (a Jobbik esetében: rasszizmus, xenofóbia etc.), elvhű módon, elnökválasztási veresége előtt és után is a kormánypárti propagandakiadványok föltűnő rokonszenvétől kísérve úgy szidalmazta Vona Gábor leköszönt elnök ún. néppártosodási stratégiáját, ahogy a csövön kifért.

A szerk.

A szerk.

Európa jövője

Pénteken bemutatta a magyar parlamentben új kormányát Orbán Viktor. Az ilyenkor szinte elvárt nagyotmondás ezúttal sem maradt el, de sajna most csak némi önismétlés tellett Európa legnagyobb formátumú politikusától.

Külpol

Muszlim és mindenféle nyomulás a Balkánon

Külpol

Szultáni vizit

A júniusi törökországi választásra készülve Recep Tayyip Erdog˘an a múlt héten a Balkán szívében, Szarajevóban tartott kortesbeszédet. De nem csak Törökország nyomul itt: a forgalom már-már a 19. századot idézi.

Belpol

Az ellenzék közös józsefvárosi polgármesterjelöltje

Belpol

Hibajavítás

A fővárosi Márki-Zayként emlegetik, de Józsefváros civil polgármesterjelöltje nem sok hasonlóságot lát kettejük között, azt leszámítva, hogy őt is támogatják az ellenzéki pártok. Győri Péter konfrontáció helyett korrekciókat szeretne. Kérdés, hogy ez elég-e a győzelemhez.

Könyv

BALATON melléklet - Interjú

Könyv

„A tavak szadista szuggesztiója”

Bartók Imre író

Egy apokaliptikus regénytrilógiával és egy kísérleti memoárral a háta mögött vágott neki az Ultrabalatonnak. Az íróval – és amatőr hosszútávfutóval – a terra incognita eléréséről, a kielégíthetetlen vágyról és a gyerekkor szörnyetegeiről is beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Európa újrafelfedezése

Robert Menasse: A főváros

Néhány hete belefutottam az interneten egy kutatásba, mely szerint az amerikaiak 41 százalékának fogalma sincs róla, mi az az Auschwitz. A helyzet Európában is meglepően hasonló, egy tavalyi felmérésben a 14–16 éves német fiatalok mindössze 47 százaléka tudta náci haláltáborként azonosítani Auschwitz–Birkenaut. Mindezek nem véletlenül jutottak eszembe Robert Menasse új könyvének olvasása közben. Jóllehet A fővárost „az Európai Unió első nagyregényeként” könyvelte el a recepció, legalább annyira szól a holokauszt emlékezetéről, mint az EU-ról.

Könyv

"Viszonylag sok a Hidegkuti" - Robert Menasse író

Ha az Egyesült Államok a népek olvasztótégelye, akkor Brüsszel az eurokratáké: az EU-bürokratákról írt regényében a bécsi író sok szálat mozgat, a többi közt egy magyart is. A főváros tavaly elnyerte a Deutscher Buchpreist – a szerzővel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Nem indultam hátrányból”

Barabás Lőrinc trombitás

Egy kézzel született, az ország egyik legeredetibb trombitása lett belőle. Barabás Lőrinccel ufójazzről, Mondrianról és az indián népzenéről is beszélgettünk az új Quartet-lemez apropóján.

Lemez

Zene

Foggal karcolva

Kettős Tamás és a Vadszamarak második lemeze helló!

Bár nem előzmények nélküli, mindenképpen hiánypótló idehaza a kiváló zenészek által prezentált jazz/rock/punk/funk fúziós zene és a rap házasítása – különösen, ha a szerző-előadó szinte nyelvújítói elhivatottsággal és leleménnyel űzi a szakmát.

Koncert

Zene

Bachanália

John Eliot Gardiner a Zeneakadémián

Önkényes, hajlíthatatlan, lobbanékony. Ezeket a jelzőket aggatja John Eliot Gardinerre a vitriolos kritikus, Norman Lebrecht Maestro! A karmestermítosz című könyvében. Lebrecht jellemzése tömör és precíz, a továbbiakban mégis megbocsáthatatlanul hiányos.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Szoros ölelés

Phoebe Waller-Bridge: Megszállottak viadala

Eve (Sandra Oh) a John le Carré-féle alacsony lángon égő kémhagyomány örököseként egy íróasztal mellől igyekszik megmenteni a világot az MI5 kötelékében. Munkáját és házasságát is egyfajta derűs unalom jellemzi, mígnem megérzéseinek és női pszichopaták iránti titkos megszállottságának hála egy Villanelle nevű nemzetközi hatáskörű bérgyilkos (Jodie Comer) nyomára bukkan.

Tévé

Interaktív

„Kedves Süni!”

Húzós

Ugyan már jó ideje az ATV egyik alapemberének számít, és képernyős jelenléte régóta tartósan masszívnak ítélhető, ám Rónai Egon mostanra jószerint a hátára is vette a csatornát.

Színház

Színház

Színház

Nemhős

Ithaka

Jönnek! – jut eszembe Helmut Newton híres fotója, a They are coming, amikor ezekre a ragyogó nőkre nézek, akik a színpadon Mária-kék ruhában pompáznak: szépségük, jelenlétük, sokféle életkoruk és uralkodó tekintetük betölti a teret.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Letakart vámház

Albert Ádám: Minden a mienk!

A Kassák Múzeum elsődleges feladata és célja Kassák Lajos tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, emellett pedig a magyar és nemzetközi avantgárd és modernizmus egyik legfontosabb itthoni kutatóhelye.

Sport

BALATON melléklet

Sport

Olaszrizling két keréken

Észak-balatoni bortúra

Naptej, forró olajba fojtott hekk és lángos illata, pokrócokkal felparcellázott strandokon napozó testek káosza. Ez is a Balaton. De van a Balatonnak egy még balatonibb arca. BalatonBornak hívják, olaszrizlingből készül, és tényleg marha jó. Bicajjal indultunk a nyomába.

Sajtgurítás a Cooper’s Hillen

Sport

Sziszifusz lejtmenetben

A sajtgurítást az angliai Gloucester közelében lévő Cooper-hegy egyik meredek, hepehupás domboldalán rendezik évente egyszer, a tavaszi nemzeti ünnep napján. A Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake az idén május 28-ra esik.

Lokál

BALATON melléklet

Lokál

Fapados vadles

Kisvasút a déli parton

Ha eddig azt hittük, hogy csak az erdő mélyén, hegy- és lejtmenetben élmény a keskeny nyomtávú vonatozás, akkor biztosan nem utaztunk még Somogyszentpálra.

Lokál

Last minute Balaton – Így nyaraljunk a magyar tengernél

„Lassan olcsóbban fogsz nyaralni Ibizán, mint a Balatonon” – olvasható egy Facebook-csoportban, amely balatoni szálláshelyek fellelésére szerveződött. Sokan persze az ellenkezőjéről győzködik a tagokat: okos szervezéssel aránylag olcsón is tudunk a Balatonnál nyaralni.

Tudomány

BALATON melléklet

Tudomány

Kihűlt vulkánok könnyeiből

A Balaton és környékének kialakulása

A tó, amit annyira szeretünk, fiatal, de máris öregszik. Körülötte a táj évmilliókkal öregebb, mégis túlélheti a Balatont.

A Kilauea kitörése

Tudomány

Pele istennő haragja

Nem akar csitulni a hawaii Kilauea vulkán május elején kezdődött kitörése, amely sok szempontból egyedi az immár 35 éve folyamatos aktivitása során.

Gasztro
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Október végén

Daniel Brocklehurst: Come Home

A jó ideje már szabad szemmel is látható demográfiai folyamatok (lásd öregedő nyugati társadalmak, hosszabb várható élettartam, kitolódó aktív életkor) még mindig kevéssé látszanak megihletni a sorozatokat és filmeket, különösen, ha a szerelem (vagy ne adj’ isten a szex) is felüti ocsmány fejét a környéken.