Tartalom

MaNcs 30. évf. 23. sz. (2018-06-07)

Publicisztika

Kincses Gyula

Publicisztika

Állva meghalunk

Demográfia és társadalmi mobilitás Magyarországon és Európában

A negyedik Orbán-kormány demográfiai központú kormányzást ígért. Örülök, hogy a kormányzat ezt állítja munkája centrumába, de – és már most lelövöm a poént – ezzel a szemlélettel és ezzel a nemzetfelfogással semmilyen pozitív eredményt nem fog elérni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Buzigate az Operában

Lemondta az Opera a Billy Elliot 15 előadását, Ókovács Szilveszter szerint a Magyar Időkben megjelent írás után jelentős mértékben csökkent a jegyeladás.

A szerk.

A szerk.

A Nacionalista Internacionálé

Viszonylag széles körben terjed a nézet, hogy most már Európában is Orbán Viktor fújja a passzátszelet, vagy mindjárt ő fogja fújni.

Belpol

Újabb ügynökvád a királyhágómelléki református püspök ellen

Belpol

„Gyertek, és védjetek meg”

Közvetett bizonyítékok eddig is mutattak arra, hogy Csűry István, a nagyváradi központú Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a Securitate ügynöke volt, de ő következetesen tagad. Lapunk talált egy tanút, aki bíróság előtt is kész megerősíteni állítását, hogy a püspök ügynök volt.

Tények és homály Toroczkai László különös pályáján

Belpol

Az út Orbánig

Nincs még egy ellenzéki politikus, aki az elmúlt években ennyiszer dicsérte volna az Orbán-kormány munkáját. De nem csak emiatt fontos szereplője a hazai közéletnek.

Harmadszor is nekifut a kormány a Stop Sorosnak

Belpol

Pénzelvonás helyett börtön

A civilellenes törvényjavaslat legújabb változatából kikerültek a szervezeteket közvetlenül sújtó szankciók, a börtönbüntetés belengetése mégis minden eddiginél súlyosabban fenyegeti a jogvédőket, ezáltal a Magyarországra érkező menedékkérőket is.

Külpol

Megalakult Olaszország kormánya

Külpol

Kényszerházasság

A szélsőjobboldali, idegengyűlölő, EU-ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom kormányalakításával ért véget az Olasz Köztársaság 1946 óta tartó fennállásának leghosszabb politikai válsága. Az Európai Unió ellenfelei triumfálnak, a hívei aggódnak.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Beszélgessünk róla!

Louise Spilsbury–Hanane Kai: Éhezés és szegénység; Rasszizmus és intolerancia

A világ értelmezéséhez nyújt fogódzókat a Beszélgessünk róla! sorozat, amelynek köteteiből a gyerekek számára is világossá válhat, hogyan lesz valaki szegény, miért éhezik, miért más a bőrszíne, mi elől menekül. Hogy mit jelent az előítélet, az etnikai hovatartozás, mi a kultúra, a vallás, a globális felmelegedés, vagy mik azok a fejlődő országok. A szépen illusztrált, színes könyvek tárgya tényleg nem bír semmilyen mesei jelleggel: nincs narratíva, történet. Egyszerűsített ok-okozati levezetésű tételmondatok magyarázzák találó rajzok kíséretében, mi történik a világban.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Öngyógyulás, veszteségekkel

Ébredezik a könyvpiac az Alexandra csődje után

Az Alexandra-birodalom bedőlése a két nagy terjesztői lánc, a Libri és a Líra megerősödésével járt a könyvpiacon. Ha a kétosztatú felállásnak nem is örül mindenki, a kiszámíthatóbb környezet legalább esélyt kínál a kisebb kiadóknak a túlélésre.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Szerep álarc nélkül

Márai Sándor: A teljes napló 1982–1989

„Befejeztem a »Napló 1976–83« kötet kéziratának válogatását. Nem valószínű, hogy ezentúl éle­temben megjelenik még egy naplókötet. A válogatás nehézkes munka, mert a gyorsulás századában minden elképesztően gyorsan változik, a gondolatok kihangzása is” – jegyzi fel 1984 májusában Márai Sándor (Kassa, 1900 – San Diego, 1989). Immár 84 évesen pontosan látja, hogy még egy naplókötet összeállítására sem ereje, sem ideje nincs már.

KÖNYVMELLÉKLET - interjú

Könyv

Nincs katarzis

Zoltán Gábor író

A budai úrifiú, akit a keresztény magyarság ellenségeként pécéznek ki és állítanak félre, írt egy olyan regényt, hogy beszakadt alatta az asztal. A nyilasok rémtetteivel szembenéző Orgia után Zoltán Gábor most emelte a tétet. Szomszéd című esszéregényében végleg elengedi az olvasó kezét. Segít eltévedni.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Kétember

Péterfy Gergely–Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése

Útinaplót írni a világfaluban tulajdonképpen archaikus gesztus, ráadásul nem kevés makacsságra vall. Amióta az egész világ ugyanazon a hálón lóg, és a földgolyó bármely két pontja között másodpercnyi késlekedés nélkül eszmét, hangulatot, gondolatot, képet lehet cserélni, amióta a repterek forgalma a nagyvárosi főutcákéval vetekszik, összement a tér, minden elérhető, minden jelen idejű.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Életünk mágnesszalagon

Ungváry Krisztián: A szembenézés hiánya – Felelősségre vonás, iratnyilvánosság és átvilágítás Magyarországon 1990–2017

Számos adóssága van a magyar politikának, közéletnek, ezért sokak számára nem is annyira nyilvánvaló, miért a múlttal való szembenézés a legfontosabb.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az te vagy, és nem én

Garaczi László: Hasítás

A Hasítás Garaczi László lemur-sorozatának ötödik kötete. Ha hagyományos memoárfolyammal lenne dolgunk, bármit jelentsen is a „hagyományos” (meg a „memoár” és a „folyam”), most a recenzens azt írná: az új mű az íróvá válás regénye.

Zene

Interjú

Zene

„Egy másik fiókból…”

Kollár-Klemencz László és Sebő Ferenc zenészek

Erdő címmel közös koncertet ad a Sebő együttes és Kollár-Klemencz László kamarazenekara. Honnan ered az együttműködés ötlete, és mit takar dalaikban az erdő?

Koncert

Zene

Fényburok

Jordi Savall vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart

Egy ismerősöm június 2-án, szombaton déltájban kilépett a Zeneakadémia Wesselényi utcai Ligeti György épületének kapuján, és az első emberi lény, aki szembejött vele, Jordi Savall volt.

Interaktív
Színház
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A fejlődés nem varázslat”

Steven Pinker pszichológus

A szekuláris, liberális demokráciának kevés elhivatott védelmezője van manapság, állítja a Harvard University pszichológusprofesszora, aki szerint nagy szükség van arra, hogy hitet tegyünk a fejlődés mellett. Interjúnkban arról is kérdeztük, miért olyan pesszimista mindenki, ha valójában egyre jobb körülmények között élünk.

Középkori gyógyszertár az észt fővárosban

Tudomány

Szívfájdalmakra és agyserkentőnek

Közel 600 éve nyílt meg Európa legrégebb óta működő patikája. A Tallinn óvárosában található Raeapteek a sült süntől a szárított denevérig sok mindent tartott, és egy magyar is felbukkan a történetében.

Tudomány

Antiszemita erőszakhullám Magyarországon 1946-ban – Emberevők

Már 1945 végén is voltak antiszemita akciók az ország több helyén, 1946-ban pedig a zsidóellenesség néhány helyen pogromig fajult. Hogyan és miért történhetett meg mindez másfél évvel a magyarországi deportálások, valamint a haláltáborok akkor már viszonylag széles körben ismert rettenete után?

Gasztro
Tévétorrent
Mikrofilm