Tartalom

MaNcs 31. évf. 23. sz. (2019-06-06)

Publicisztika

Bretter Zoltán

Publicisztika

Toporgók

Merre tart Románia az EP-választás után?

Ahogy a hórában, összekapaszkodós nemzeti táncukban, a románok úgy toporogják körbe az orbáni utat, de elindulniuk rajta nem sikerülhet.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kifelé menet

Néz mindenki üveges szemmel, május 26-án visszajött a játékba Gyurcsány Ferenc, és ki lett ütve az MSZP.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Temetői járat

Búcsú Térey Jánostól

A villamosbarát szót nem érti az értelmező szótár, pedig ugyanarra a rugóra jár, mint a kertbarát, a sportbarát.

Gyász

Nekrológ

„Hóátfúvás az életemen”

Térey János (1970–2019)

Középgenerációs írónak-költőnek lenni szívás. Már nem beszélnek a meglepetés erejéről, a letaglózás megtörtént. Feledésbe merült, ahogy az ajtó kivágódott, helyreácsolták már a keretet, és nyájasan hellyel kínálták a háromfejű borjút, aminek tűnt, hiszen már rég kiderült, nem szörnyszülött, éppen hogy nem, csak hát azt is merész hinni, bár kitartóan próbálják sulykolni, hogy domesztikálható. Attól, hogy megszokjuk, még nem lesz szelíd. Csak erre már nem gondolunk.

Belpol

A magyar kormány mint a városi légszennyezés barátja

Belpol

Dízel, mint a moziban

A magyar kormány nagy hangon fellebbezett az Európai Bíróság döntése ellen, amely szerint kevesebb káros anyag kerülhet az európai nagyvárosok levegőjébe. A kabinetet jobban érdekli az autógyárak jóindulata, mint az európai városlakók egészségügyi kockázatai.

Az e-jegyrendszer és Budapest állami ledarálása

Belpol

Nyomás alatt

Budapest gyarmatosításának újabb eleme az e-jegy körüli játszma. Az állami rendszerbe olvasztott projekt, megfelelően az eddig alkalmazott kormányzati stratégiának, tovább erősíti a főváros függő helyzetét.

Interjú

Belpol

„Mi vagyunk a radikálisok”

Orosz Ferenc és Szilágyi Emese az MTA harcáról

Palkovics László keddi lapzártánkkor tervezte benyújtani azt a törvényjavaslatot, amellyel a kormány leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémiáról annak kutatóintézet-hálózatát. Orosz Ferenc enzimológus és Szilágyi Emese jogász szerint a cél egyértelműen a tudomány autonómiájának felszámolása. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagjaival hétfőn beszélgettünk a kiszivárgott tervezetről.

Külpol
Könyv

Könyv

Könyv

De ki húzta meg a ravaszt?

Dezső AndrásMaffiózók mackónadrágban

Ha volt a magyar alvilágnak ikonikus esete, az Aranykéz utcai robbantás az volt 1998-ban. A magyar társadalomban ekkor tudatosult, hogy a háborús tudósítások romos képeiért már nem kell külföldre menni, van ilyen nálunk is.

Könyv

Könyv

Filozófiától sújtva

Tőzsér János: Az igazság pillanatai. Esszé a filozófiai megismerés sikertelenségéről

Középiskolai tanulmányaink óta tudjuk: a filozófusok jó 2500 éve nagyjából ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. És tudjuk azt is, hogy bár olykor előkerül egy-egy új ötlet, egyes felvetésekről bebizonyosodik, hogy nem túl reménytelik, és több kérdésben jóval világosabban látunk ma, mint egykor, a megoldásokig senki nem jutott el, és valószínűleg soha senki nem is fog eljutni.

Zene

Opera

Zene

Lépcsőházi gondolatok

Puccini: Manon Lescaut

Széles körívben kanyarodó, impozáns lépcsősor uralja az új pesti Manon Lescaut mind a négy felvonását: igazán tehetséges díszlet, jól eljátssza a maga szerepét.

Interaktív
Képzőművészet
Gasztro
Tudomány

A Tanácsköztársaság zenepolitikája

Tudomány

Egy húron

Bartók, Kodály és Dohnányi zenei direktóriuma meg Zerkovitz Béla Vörös toborzója egyaránt szerephez jutott a Tanácsköztársaság 133 kaotikus napján. Amikor sokan azt énekelték: De szeretnék Kun Bélával beszélni!

Lokál

Felfrissített ellenzéki szkander Budapestért

Lokál

Asztalborítás helyett

Az ellenzéknek kedvező fővárosi EP-eredmények máris hatással vannak az őszi választás előkészületeire. Valaki a túlélésért küzd, más növekedne. És vannak nagyon gázos helyek.

Lélek
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Mindenki visszajött, aki még élt” – Ian McShane színész

Az HBO tizenhárom év után döntött úgy, hogy egy tévéfilm erejéig utat enged korábbi sikersorozata, a Deadwood végső befejezésének. Az angol színész a porban és sárban megfogalmazott moralitásdrámaként is értelmezhető sorozat és az új film kulcsfiguráját, Al Swearengent alakítja. Los Angelesben találkoztunk vele.

Tévésorozat

Mikrofilm

A rendszer kötőanyaga: a hazug­ság­áradat, ami a pofánkba csap

Csernobil

Színtiszta horror az első rész. Élőhalottakkal, a minden sarkon ott ólálkodó, de láthatatlan szörnyekkel, néhány emberi segítőjükkel és rengeteg, többnyire mit sem sejtő áldozattal, akikkel szemben a néző persze mindent tud. Az HBO sorozatának legborzalmasabb erénye a valósághűség, hiszen nem kételkedhetünk abban, hogy mindez megtörtént, és (egy-egy abszurd mozzanattól, filmes meseelemtől eltekintve) igaz.

Interjú

Mikrofilm

Itt járt Pudovkin

Szekfü András filmtörténész

Majd’ fél évszázada kellett volna megjelennie a tavaly boltokba került interjúkötetének. Az Így filmeztünk című könyvben a magyar film 1945–1962 közötti időszakára emlékeznek rendezők és „rendészek”, mivel az alkotók mellett azok a pártemberek is megszólalnak, akik élet-halál urai voltak a filmgyárban.