Tartalom

MaNcs 31. évf. 25. sz. (2019-06-20)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Országomat egy lóért

A Brexit, az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból továbbra is itt ólálkodik a kertek alatt.

A szerk.

A szerk.

A múlt ünnepe

Vasárnap reggel fél hétkor, amikor a polgárok még éppen az álmosabbik oldalukra fordultak, a miniszterelnöki pár elhelyezett egy-egy szál virágot Nagy Imre síremlékén.

Publicisztika
Egotrip
Belpol

Belpol

Ki akarja tönkretenni Bige Lászlót?

Magyarország ötödik leggazdagabb üzletembere hónapok óta foghatja a fejét a cégeit ért hatósági vizsgálatok miatt. Bige László kilátásba helyezte szolnoki gyára bezárását is. A több mint százmilliárdos műtrágyapiac átalakulhat, ami nem túl jó hír a gazdáknak.

Interjú

Belpol

Hadházy Ákos: „Sok fideszes is aláírt”

680 ezer aláírást gyűjtött össze csapatával azért, hogy Magyarország is csatlakozzon a korrupcióellenes Európai Ügyészséghez. Sarkos véleménye is van az ellenzék látszatpolitizálásáról, miközben a nagy pártoknak szerinte alig vannak hadra fogható aktivistái – pedig a politikai cselekvés éppen velük kezdődik.

Zene

Koncert

Zene

Keresztet vetettek

Slayer

Utolsó budapesti koncertjét adta az a metálzenekar, amelyet névről szinte mindenki ismer, mivel a pólók frontoldaláról felvillanó kardos, sasos-pentagramos logójukat azok is megjegyezték, akik egy taktust sem hallottak tőlük.

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - Interjú

Zene

„Tényleg a régi barátnőmről szól”

Joseph Williams énekes (Toto)

A legendás filmzeneszerző, John Williams fia, de leginkább a Toto énekeseként ismert, mely együttessel június 27-én újra elhozta Budapestre a nyolcvanas évek meghatározó slágereit. Joseph Williamsszel a Csillagok háborújáról, a zenekar körüli tragédiákról és a Michael Jackson elleni rádiós bojkottról is beszélgettünk.

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ

Zene

„Az álarc mögött a valódi érzelmek tetten érése”

Paolo Gavanelli operaénekes

A Time magazin az elmúlt harminc év legnagyobb Rigolettójának választotta az olasz baritont. A jogi tudományokból is doktorált énekes idén július 11-én lép fel a VeszprémFesten Verdi operájának címszerepében, és az amerikai René Barbera, illetve a cseh Zuzana Marková oldalán tolmácsolja az udvari bolond szerepét.

Színház

Színház

Színház

Hat adag majonéz

Molnár Ferenc: Riviéra

„Színes, csillogó művészete, melyet a világ tapsa kísér, ötletekből sarjad. Nem emberteremtő. [...] Sok mai drámaíróval rokon abban, hogy az ember csak bizonyos viszonylatban érdekli, nem önmagáért, s elsősorban a helyzet ihleti meg, amelyből alakjai mint tényezők ugranak ki, hogy fényt vessenek az élet egyes furcsa, elmés, mulatságos kapcsolataira.”

Könyv

Könyv

Könyv

Él, lüktet

Falcsik Mari: Az igazi idő

Ritkán kerül a kortárs költészetben ennyire közel az olvasóhoz költő és témája. Az idejétmúltnak tartott, mi több, gyakran lenézett alanyi költészet mozgósít itt olyan energiákat, melyekhez nincs szükség látványos nyelvi bravúrra, túlcsiszolt szikárságra és andalító tudományos nyelvezetre.

Interjú

Könyv

„Mintha mi sem történt volna”

Tóth Krisztina költő, író

A Jelenkor nyári számában új drámája, a Könyvhétre új novelláskötete jelenik meg. Motívumokról, korábbi életeink helyszíneiről, a szerzők termékké válásáról, Knausgård zsenijéről és arról is beszélgettünk, áruló-e az az író, aki ma beteszi a lábát a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

Interaktív

Interaktív

„Ezt a világot is elöntötte a szenny”

Jeffrey Shaw médiaművész

„Felszabadítja a látást” – mondta Waliczky Tamásról a világhírű médiaművész és intermédia-professzor, amikor a Velencei Biennálé magyar pavilonjában megnyitotta a Képzelt kamerák című kiállítást. Ez alkalommal arról beszélgettünk vele, hogy „igazi” művészet-e a médiaművészet.

Képzőművészet

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - Kiállítás

Képzőművészet

Irányított véletlen

Bálványos Levente–Varga György: Részletek

Profilja szerint a Három Hét Galéria elsősorban geometrikus absztrakt, konstruktív-konkrét műveket mutat be, a kiállító művészek nagy része pedig már szerepelt a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) szervezte kiállításokon.

Gasztro
Lélek
Tudomány
Mikrofilm

Gyász

Mikrofilm

Mindent a szemnek – Franco Zeffirelli (1923–2019)

Hosszú évtizedeken át sokan és sokszor bélyegezték giccsőrnek, ám ő moziban és operában is méltán megingathatatlan közönségkedvenc maradt. Talán mert Franco Zeffirelli sohasem restellte az érzéki támadóerejű, dús szépség iránti vonzalmát.