Tartalom

(2013-06-27)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

A felelőtlenség jutalma - adósságkonszolidáció Hajdú-Biharban

Becsapva érzik magukat azok a takarékos polgármesterek, akik hitelfelvétel és látványberuházások nélkül vészelték át az elmúlt évek gazdasági lejtmenetét. Ők a nagy állami adósságrendezés vesztesei, akik most kénytelenek helytállni az erőn felüli fejlesztéseket megvalósító társaik rossz döntéseiért. Hajdú-Bihar öt városában jártunk.

Snoblesse
Publicisztika

Ádám Zoltán

Publicisztika

Legyen-e előválasztás a baloldalon?

2010 júniusában választásokat rendeztek Szlovákiában. A tét nem volt kisebb, mint hogy a szélsőjobboldallal és a nacionalista, autoriter Vladimir Meciarral koalícióban kormányzó Robert Fico megőrzi-e hatalmát. Fico a névleg szociáldemokrata, valójában nacionalista-populista Smer (Irány) élén állva kormányozta az országot 2006 óta.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Retró

Nemrég bemutattam az egyik órámon a BBC 2009 őszén készült műsorának videóját, amelynek főszereplője egy brit szélsőjobboldali politikus, Nick Griffin volt (vö. YouTube: Nick Griffin on Question Time).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Földet rá

Bár nagy a verseny, mégis kevés jobban elkúrt dolgot tudunk elképzelni hazánk közelmúltjának történetében, mint a magyar mezőgazdaság tulajdoni és egyéb viszonyainak szabályozását. Az új földtörvény, úgy, ahogy azt a múlt pénteken az Országgyűlés elfogadta (vagy nem fogadta el: erre még visszatérünk), mostani változata sem tetszik senkinek.

Belpol

Homofóbia Magyarországon

Belpol

Korlátok között

A konzervatív fordulat egyik velejárója a homofóbia intézményesülése Magyarországon. Tudományos érvekkel operáló hívei nemcsak tagadják, hogy a melegek pszichés gondjai az el nem fogadásból erednének, de meg is fordítják az ok-okozati összefüggéseket.

Ellenzéki esélyek helyben - Budapest, XIV. kerület

Belpol

A szövetkezés nehézségei

A hét végén megkezdte a választási egyeztetéseket az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) pártszövetség és az MSZP vezetése. A miniszterelnök-jelölti játszma mellett legalább annyira fontos és nem kevésbé könnyű kérdés az is, hogy az egyéni választókörzetekben melyik szervezet állítson jelöltet. Zuglóban sem egyszerű a helyzet.

Interjú

Belpol

"Helyi kiskirályok döntik majd el"

Gőgös Zoltán (MSZP) az új földtörvényről

Botrányos körülmények között szavazták meg az országgyűlési képviselők múlt pénteken a termőföldforgalmi törvényt. Az ökopárti képviselők oligarcháztak, a jobbikos képviselők hazaárulóztak, a szocialisták pedig szakmázni próbáltak - az utóbbiak képviselőjét, a korábbi agrárügyi államtitkárt kérdeztük.

Külpol

Tüntetések Brazíliában

Külpol

Baltól balig

Ahogy Törökországban, a világ másik végén, Brazíliában is több, nehezen szétválasztható okuk van a múlt héten kezdődött tüntetéseknek. Először is a buszjegyek drágulása - szembeállítva a tömegközlekedés színvonalával - S-o Paulóban és Rio de Janeiróban. Ezt az okot viszonylag gyorsan felszámolták az illetékes hatóságok, amennyiben visszavonták az áremelést - habár ez még igencsak távol áll a tömegközlekedés ingyenességét követelő egyik civil szerveződés elvárásaitól.

Nekrológ

Nekrológ

Kutyából szalonna

Horn Gyula halálára

Miniszterelnökömet gyászolom. Elvégre képviselőként tagja voltam a mögötte álló országgyűlési többségnek - a még nagy létszámú SZDSZ-frakcióban, amelyre szüksége volt, hogy posztkommunista pártjának élén az ország sikeres miniszterelnöke lehessen. Az SZDSZ-nek pedig szüksége volt rá mint koalíciós miniszterelnökre, hogy kormánypártként befolyása lehessen az ország sorsára, amikor még sok minden eldőlhetett a demokratikus Magyarország kialakításában.

Színház

Opera

Színház

Utcai, vásári

Bartók Plusz Operafesztivál

Ingyenes operafelvonások a köztereken és magyar ősbemutatók a Miskolci Nemzeti Színházban - ez a kettős irány vált érzékletessé a Bartók Plusz Operafesztivál új vezetésének (fesztiváligazgató: Kesselyák Gergely) második évében, s gusztus dolga, hogy ezt többnek vagy kevesebbnek véljük-e a megelőző esztendők gyakorlatánál, amely a tematikus rendezés és a kelet-közép-európai vendégjárás vezérelveit követte.

Cirkusz

Színház

C!RCA: S

Az előadó-művészetben dübörög a progresszió: a költők az új rocksztárok, Rutkai Bori az új Halász Judit és az ausztrál újcirkusz az új francia újcirkusz. Különleges, organikus mixet látunk: akrobatika, erőművészet, tánckoreográfia, geg, színészet, filozófia, líra, hangköltészet és a mindebből kikerekedő egész.

Interjú

Színház

"Egy élő hagyomány része vagyok"

Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest vezetője

Miután világszerte nevet szerzett magának és kvartettjének, hat évvel ezelőtt átvette a Concerto Budapest (akkor Matáv) zenekar vezetését. A zenekarért folytatott, súlyosan energiaigényes harc talán most ígéretesebb szakaszába lépett.

Zene

mi a kotta?

Zene

Az Újvilág-mutyi

"Az amerikaiak nagy dolgokat várnak tőlem, mindenekelőtt azt, hogy én mutassam meg nekik az Ígéret földjére vezető utat, s aztán nagy, önálló művészetük birodalmát. Röviden, én teremtsem meg a nemzeti zenéjüket!"

Lemez

Zene

Beady Eye: BE

Fura lehet tizenöt évnyi arénázás után visszatérni a klubokba, főleg ha az embernek akkora egója van, hogy még az űrből is látszik. Márpedig rég volt már Knebworth, de még 2009 is, amikor a testvérgyűlölet végleg szétszakította az Oasist, amely Beady Eye néven folytatta Noel Gallagher nélkül - és nem volt nehéz megjósolni, hogy a fő dalszerző szólólemeze köröket ver majd Liamék első albumára.

Gála

Zene

Marton 70

Három televíziós csatorna közvetítése, valamint szabadtéri kivetítés a Bazilika előtti téren - nem kétséges, a közszolgálati média által megtámogatott operaház megadta a módját a nagy szoprán ünneplésének és a hetvenedik születésnapot két nappal megelőző gálának.

Lemez

Zene

Kylesa: Ultraviolet

A mai metal olyan, mint Mefityisztó sokseggű állatai a South Parkban. Minden műfaj keveredik minden másikkal, csak éppen a zsánerorgia sokszor életképtelen hibrideket fial. A punkos hardcore-ral koszolt, néhol progosra gondolt mocsári sludge azonban nem ilyen.

DVD

Zene

Verdi: Rigoletto

Az embernek sokszor az a benyomása, hogy a rendezők tekintélyes hányada úgy kezeli az operát, mint a kéretlenül megajándékozott a felesleges vázát. No, ezt most hova helyezzem? - kérdezik önmaguktól itt is, ott is, hogy aztán végül feltegyék a dísztárgyat egy félreeső szekrény tetejére, a dalmű cselekményét pedig áthelyezzék Mussolini Olaszországába vagy a prekolumbián Mexikóba.

Lemez

Zene

Magányos, neonfényes

Zomby: With Love

8 bites hangok elszórtan, a jövőt előlegező digitális témák állandóan, helyenként váratlanul belibbenő, sötét tónusú, melankolikus motívumok, és rengeteg, a 90-es évek jungle-jétől a holnap poszttrapjéig terjedő elektronikus zenei irányzat.

Koncert

Zene

Nyugodt erő

Mark Knopfler Budapesten

Kezdjük rögtön a Crowded House-zal!

Interjú

Zene

"Bele is halhatsz" - Wiley rapper, producer

Lassan pályája tizenötödik évéhez érkezik, de még mindig csak harmincnégy éves. Általában hozzá és Dizzee Rascalhez szokták kötni a drum and bass-, garage-, hiphop- és dancehall-jellegzetességekből épülő brit elektronikus zenei irányzat, a grime feltalálását. Nemrég a Viva Comet sztárvendégeként jött Budapestre - a Narancs kérdéseire akkor válaszolt.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szegény gazdagok

Harminc perc alatt a Föld körül

Mindenféle nagy jelentőségű dolog történik mostanában, Európa meghunyászkodott ismét, ezúttal gazdaságpolitikai kalandozóink előtt, itthon, mint eső után a gombák, kidugták büszke, kalapos fejüket a nemzeti dohánykereskedések, közben Weöres Sándor egy mozdony képében, hadügyminiszteri áldással körbepöfögi az országot, az egyszerű nép pedig csak nézi, és mint a madárka: sír, örül.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kicsiny határjátszmák

Patrick Schmierer-Tomek Baran: Játéktér

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell írni két, Magyarországon jószerivel ismeretlen, fiatal és ráadásul nem is magyar művész közös kiállításáról.

Film

tévésmaci

Film

A vörös gém nyomában

Amikor Sztupa és Troché egyszerre döntötték meg a Kessler nővéreket és a Tanácsköztársaságot, májropogós volt ebédre, párolt rizzsel, bár akadtak olyan elvetemültek, akik szalmakrumplival kérték, mondjuk annál tényleg nincsen lejjebb, már kulináris értelemben.

Film

Film

I Am Breathing

A világ számos nagyvárosában, több mint 170 helyszínen, sőt mi több, az Antarktisz kivételével az összes kontinensen - nálunk a Ha érteni akarod a világot nevű szervezet jóvoltából - egyszerre mutatták be Emma Davie és Morag McKinnon dokumentumfilmjét, amely egy végzetes idegrendszeri betegségben szenvedő 34 éves férfi, Neil Platt utolsó hónapjait mutatja be.

DVD

Film

Rolling Thunder

Ki ne emlékezne a hetvenes évek hollywoodi filmművészetének klasszikus alakjára, a nyitott tetős, tűzpiros Cadillackel furikázó vietnami veteránra, a hanoi hadifogolytáborban minden létező kínzást elviselő, hazatérvén is harcban álló katonára, a valamennyi ismert Vietnam-szindrómával terhelt, s mindet a napszemüvege mögé rejtő, rezzenéstelen arcú amerikaira, az élesre reszelt kampókezével puskája csövét fűrészelő bosszúállóra, Charles Rane őrnagyra? Ugye, hogy senki sem!

Animációs film

Film

Kegyelemkettessel

Szörny egyetem

Amikor már a szekrényekben serénykedő szörnyetegek is pont úgy viselkednek, mint az obskúrus tévécsatornák matinésávjába száműzött kampuszfilmek egymás seggét törölközővel csapdosó személyzete, akkor a dicsőség Napja végleg bebucskázott a horizont alá - már a Pixar Stúdió számára, amely persze nem most, hanem még a Verdák 2-vel kéredzkedett fel a szégyenszánkóra, melynek alásiklását tavaly Merida, a bátor sem tudta megfékezni, pedig nagyon igyekezett.

Könyv

Könyv

Könyv

Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Lackfi mindenhol jelen van. Rosszmájúak mondják: ha Lackfi orra bukik a küszöbben, az nála egy fél könyv. Ebben lehet valami, legutóbb egy zsidó gyerekeknek készült foglalkoztatót lapozgatva kaptam magamat azon, hogy az ő verseit olvasom. De a Lackfi-gyárból sorra gurulnak ki a minőségi áruk.

Könyv

Könyv

Irodalomtörténeti tarkabarka

Szilágyi Zsófia: Móricz Zsigmond

Úgy tűnik, manapság már egy irodalomtudományos monográfia szerzője is erős szükségét látja, hogy kezdőmondatának Esterházy-idézetet válasszon.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Qazax xengel

Qazax xengel, vagyis gazahi hengel - ezt feltétlenül írd majd oda, utasít ellentmondást nem tűrő hangon Oktay, a család férfi tagja. Feltétlenül! A gazahi hengel párját ritkítja, sehol másutt nem ilyen finom!

Riport

Újraindult üvegfúvás Parádsasváron

Riport

Törékenység

Kilenc év szünet után indult újra májusban a háromszáz éves hagyománnyal rendelkező parádsasvári üvegfúvás. Az általános lelkesültség ellenére sem lesz könnyű dolga a kisüzemnek, ha életben akar maradni az egykori nagy gyár piacain.

Tudomány

Konyhai kémia XLII.

Tudomány

Az aztékok kincse

Avokádó

Amerikának köszönhetjük, bár lassabban hódította meg a világot, mint a paradicsom vagy a krumpli. De ma már feltartóztathatatlan.

Lokál
Ételhordó