Tartalom

(2015-06-04)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mit tesz a kétharmad hiánya

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői földügyi határozatai kijelölték a kétharmados többségét vesztett kormánykoalíció előtt a határokat.

Publicisztika

Iván Júlia

Publicisztika

A hamis házőrző

Hányat hazudott Orbán Viktor a menekültekről és a bevándorlásról Strasbourgban?

A kormányzati kommunikáció legújabb fordulata, a „megélhetési bevándorló” ugyanolyan üres és manipulatív, s ugyanolyan alantas szándékokról árulkodik, mint a bevándorlókat élősködőnek beállító egész kampány.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!

Több mint 25 évvel ezelőtt első könyvem, az Észjárások első kiadásában írásba adtam életem egyik legnagyobb tévedését, miszerint a mesterséges intelligencia (MI), a számítógép sohasem fogja legyőzni az embert sakkban.

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Szerkesztett gének

A génmanipuláció, génmódosítás és génterápia után most új kifejezést ízlelgetünk, a génszerkesztés (genome editing) fogalmát.

Belpol

Belpol

Így vonultak be - Az új fideszes médiabirodalom: a Napi Gazdaság

Április vége óta a Napi Gazdaság az alakuló új kormányközeli média egyik legfontosabb pillére. A lap huszonnégy éves története idén ősszel véget ér. Volt és jelenlegi újságírókkal, szerkesztőkkel beszélgettünk, hogy kiderítsük, mi történt a lapnál az utolsó időszakban. Hatalomváltások Spédertől a Század­végen át a volt nemzetesek bevonulásáig.

Gazdaság

Kúriai ítélet a Kereskedőházról

Gazdaság

Dalolni kell

A Kúria március 25-i ítélete szerint a Külügyminisztérium többségi tulajdonában álló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. állami vagyonnal gazdálkodó, közfeladatot ellátó szerv, s mint ilyen, közérdekű adatait köteles nyilvánosságra hozni. A cég érvelését a legfelső bírói fórum nem fogadta el.

Zene

Lemez

Zene

Ki viszi át?

Három új rocklemez

A hiphopról disszertációkat írnak, a metál pezseg a klubokban, az elektronika pedig már mindenütt a csúcson – csak a puritán rockzenéről hallani manapság fájóan keveset.

Színház
Könyv

KÖNYVMELLÉKLET - Jönnek a könyvtrailerek

Könyv

Forgatnivaló

Képzeljük el, amint beülünk a moziba, színes-szagos trailer pereg, a végén azonban nem az aktuális mozisiker, hanem egy új kortárs regény villog! A neten már találkozhatunk ezzel a jelenséggel, amely az egyetemeket is megmozgatta.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Nuditudomány

François Jullien: A meztelenség lényege

Mikor olvasom a hírt, hogy Milo Moiré performanszművész pucéran látogatott el egy németországi aktkiállításra, mellettem nyitva a könyv, jelen írás tárgya, amiben ez áll: „Könyvtárakat töltenek meg az akt milyenségének szentelt művek (…), de mindmáig úgyszólván senkinek sem jutott eszébe, hogy az akt miértjét firtassa.”

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Meg is rágja helyetted

Janne Teller: Minden

Kevés kortárs szerző lát bele olyan mélyen a kiskorúak fejébe és lelkébe, mint a dán Janne Teller.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Kis éji agyzsibbasztás

Bognár Péter: A rodológia rövid története

Előrebocsátható, hogy ehhez fogható, zavarbaejtően merész kezdeményezés nem volt az utóbbi időben a kortárs magyar lírában.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Beszélgetések egy kézművessel

Eötvös Péter–Pedro Amaral: parlando-rubato

Józsefi áldottság – amikor tavaly januárban, hetvenedik születésnapján a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai felköszöntötték Eötvös Pétert, ünnepi szavaik kimondatlanul is a személyiség és a pályafutás e kivételes jellegzetességét próbálták érzékeltetni.

Film

Film

Vadász, vadász - Chris Pratt filmszínész

Hosszú ideig ő volt a főhős legjobb barátja, a hollywoodi vígjátékok bumfordi untermannja, mígnem kigyúrta magát, és megkapta A galaxis őrzői főszerepét. Spielberg Jurassic Worldjében ő a vadakat és a hősnőt terelő főmacsó. Párizsban beszélgettünk vele.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

A szívkitépős módszer

Egyszer volt, hol nem volt

Ez a sorozat valami olyat csinált, ha nem is végig egyenletes színvonalon, ami régen ráfért kanonikus meséinkre. S ha a készítők megálltak volna az első évadnál, valószínűleg egy – mentegetőzések nélkül, bármikor, bárkinek – teljes szívvel ajánlható remekről beszélhetnénk.

Rádió

Interaktív

Hídfőország

Új hullámos elemző műsor a Lánchíd Rádióban

Jó, hát a kezdésképpen benyomott Ágnes Vanilla-dal elég vadul hívta fel a figyelmet arra, hányadán áll az ízléssel az elkövetkező műsor; senki sem állíthatja, hogy ne figyelmeztették volna.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Biodíszletek

Barakonyi Szabolcs–Hecker Péter: Minden rendben!

Bárhogy is tagadják a művészettörténészek/műkritikusok, mindenkinek vannak kedvenc művészei vagy művészeti irányzatai.

Gasztro
Lokál

Titkos szerencsebarlang a Ráday utcában

Lokál

Zöld asztal, vörös posztó

Az 1950-es években az új hatalom korántsem volt annyira következetes a szerencsejátékokkal, mint sok egyéb, leszámolásra váró, „osztályidegen” tevékenységgel. Üldözte, de csak félgőzzel. Még az is lehet, hogy nyakig benne volt.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

Nem stresszel: kutat

Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói

Manapság a stressz egyfajta kellemetlenséget jelent, az idő, a kötelezettségek nyomását, mindenféle aggodalmainkat írjuk le ezzel a kifejezéssel, bármit, ami nyomaszt, szorongat, amitől „stresszelünk”.

Sport

Sepp Blatter viselt dolgai és újraválasztása

Sport

További jó munkát, elnök úr!

Miközben az amerikai igazságszolgáltatás, az angolszász sajtó és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keresztes háborút hirdetett ellene, Herr Joseph Blattert a hétvégén ötödszörre választották meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ­elnökének. Most megpróbáljuk a dolog jó oldalát nézni – vagy legalább magyarázatot találni rá.

Riport

Riport

Még megbélyegezve - HIV-vel élni Magyarországon

Magyarországon a HIV-vel élők száma folyamatosan nő, bár járvány egyelőre nem fenyeget. A Szent László Kórház mellett ugyan beindultak a vidéki decentrumok is, de az orvoskivándorlás, a kevés szűrés, az ilyen betegekkel szembeni elutasítás komoly problémák forrása lehet a jövőben.

Ételhordó