Tartalom

(2016-05-19)

Snoblesse
Publicisztika

Sáska Géza

Publicisztika

Eltörik az iskolamester pálcáját

A természettudományos tárgyak megszüntetéséről

Az utóbbi fél évtized oktatáspolitikájának lényeges fordulata, hogy a képzés tartalma és a tankötelezettség célja, azaz az ország műveltsége már nem az egyes iskolák tantestületeinek pedagógiai programjaiból áll össze, hanem az oktatáspolitika központja határozza meg és ellenőrzi a megvalósulását. A korábbi, önigazgatáson alapuló, önkormányzati iskolaszolgáltatást felszámolták – a központosított közhatalom letörte az iskola autonómiáját, s vele együtt a helyi közszolgáltatást nyújtó önkormányzatokat is.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Itt zsidózunk

Elsőre nehéz eldönteni, hogy mi volt az érdekesebb, Németh Szilárd nagy dérrel-dúrral megejtett kivonulása az ATV stúdiójából, vagy a produkcióját követő élénk hangoskodás.

Belpol

Belpol

Bajban az utánpótlás - A Fidelitas most

A fideszesek vagy nem tudják, vagy nem is érdekli őket, hogy kik ténykednek a párt politikuskeltetőjében. A Fidelitas mostanában nem tudott kitermelni olyan meghatározó arcokat, mint a korábbi elnök Szijjártó Péter vagy Rogán Antal. Egy rakás botrányt viszont produkáltak az ifjak.

Furcsaságok a Quaestor-nyomozásban

Belpol

Alapkérdések

Majd’ másfél évvel Magyarország legnagyobb pilótajátékának összeomlása után az sem biztos, hogy elkezdődhet az ügy bírósági tárgyalása. A Polt-féle ügyészség a Quaestor-ügy nyilvánvaló fideszes szálaival nem hajlandó foglalkozni, a pórul járt ügyfelek alig kapnak kártérítést, a cechet a szabályosan működő bankok állják, a megmaradt morzsák a haveroknak jutnak.

Külpol

Ausztria elnököt választ

Külpol

A báránybőrbe bújt farkas

Jó eséllyel szélsőjobboldali elnöke lesz Ausztriának. Norbert Hofer jelentős előnnyel nyerte az első fordulót; kérdés, hogy zöld vetélytársa labdába rúghat-e mellette. Ha megválasztják, akár fel is oszlathatja a parlamentet.

Film

Film

Film

A mindent elözönlő tömeg

George A. Romero Holtak-trilógiája

A korai George A. Romero-filmek örökösének tekinthető The Walking Dead körül kialakuló kultuszra volt szükség ahhoz, hogy a mintadarabot, a modern zombihorror alapművét végre bemutassák hazánkban is, röpke 48 évvel az amerikai premier után. Az élőhalottak éjszakája mérföldkő – és nemcsak horrorfilmként, hanem az egyetemes filmtörténetben is.

Zene

Koncert

Zene

Asztalnál sem halna meg

Joshua Bell, a „hazatérő”

„Ez az egyik legkedvesebb helyem a világon” – mondta a közönségnek zeneakadémiai szonátaestje végén, a második ráadás előtt a negyvenkilenc éves, amerikai hegedűvirtuóz.

Interjú

Zene

„A hibákból születik”

Steven Wilson zenész, dalszerző

Hogyan lehet eredetinek lenni, ha már mindent eljátszottak? Többek között erről beszélgettünk a kortárs rockzene egyik leg­eredetibb szerzőjével, a Porcupine Tree vezetőjével áprilisban, első magyarországi szólókoncertje előtt.

Színház

Színház

Színház

Fogyasztók

Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

Nem tudom, miben hasonlít az 1931-es Ausztria – gazdasági világválság, munkanélküliség, az antiszemitizmus bősz felemelkedése – a 2016-os Magyarországhoz.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Úton, útszélen

Közlekedés a Klubrádióban

Fene se gondolná első hallásra, de ez is hiánypótló műsor: az Élőben a városból 2.0-hoz fogható kísérletet nem ismerünk.

Könyv

Gyász

Könyv

Szavak embere

Réz Pál (1930–2016)

A magyar irodalmi élet apa-, sőt nagyapafigurája volt: akaratán kívül és mély öniróniával betöltve e szerepét, s meglehet, talán utolsóként a sorban. Jó volt tudni, hogy a Jászai Mari tér egyik házában ott él és emlékezik, értékel és mesél, szerkeszt és „dumál” Réz Pál.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Csalfa, cseles csapdák

Picasso útja a budai Várban

„Daedalus építőművész, mind közt a legelső, készíti, összezavar jeleket, s vet a szemnek ezernyi csalfa cseles csapdát a tekergő tévutak által.” (Ovidius: Átváltozások. Devecseri Gábor fordítása)

Lokál

Götz Eszter

Lokál

Ezt is letudtuk

Az új nemzeti építészetpolitikáról

Tizenkét évnyi egyeztetés, szakmai vita, szöveggondozás és mérlegelés után megszületett Magyarország nemzeti építészetpolitikája, az a dokumentum, amely szándéka – és miniszteri bevezetője – szerint „megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit”.

Lokál

A budapesti Kossuth híd - Hozott anyagból

Ma már elképzelni is nehéz a dunai viaduktot, ami majdnem tizenöt évig biztosította a Batthyány tér és a Kossuth tér közötti átjárást. Kisebb és rondább volt a többinél, mégis sokan megsiratták, amikor lebontották.

Gasztro
Riport

Riport

„És a szerkezet működött”

Becsei Áron órakészítő

Csak néhány olyan mester van a világon, aki egyedi órákat tervez és készít a legkisebb csavartól a teljes szerkezetig. Közéjük tartozik Becsei Áron, akinek óráiért több százezer eurót is kifizetnek a gyűjtők. A Bexei Watches műhelyben jártunk.

Tévétorrent