Tartalom

MaNcs 33. évf. 36. sz. (2021-09-09)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az utókornak

Kedden délelőtt az aktuális nemzeti „konzultáció” első részeredményeiből kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka egyetért a hitelmoratórium tervezett meghosszabbításával, és mit ad isten, néhány óra múlva „kiszivárgott” a sajtóhoz, hogy a kabinet döntött a hitelmoratórium meghosszabbításáról.

A szerk.

A szerk.

Alsóházi ügyek

Kedves Olvasó, mire kézhez veszi e sorokat, már ismét minden a legnagyobb rendben van, újra Európa legjobbjai között a magyar futball, jól megszórtuk a három pékkel és négy péklapáttal felálló andorokat, megtanulta ismét rettegni a világ Puskás Öcsi utódait.

Publicisztika

Monostori Tibor

Publicisztika

Placebo Jézus

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

Mi a közös az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályában, a Rákay Philip-féle készülő, az 1222. évi Aranybulláról szóló filmsorozatban és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusban (NEK)? Egyrészt az, hogy még távolról sem hozhatók kapcsolatba a társadalmat komolyan foglalkoztató kérdésekkel, kihívásokkal.

Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

A Trendy, a Proli és a Halas (A Dunánál)  

Hétfőn, mikor a hőség rekkenő,
eszembe ötlik egy bökkenő:
hogy kicsoda a micsoda,
s hogy mikor és hova az akkor és oda.

(A. A. Milne: Micimackó.
Karinthy Frigyes fordítása)

Vajda Gergely

Egotrip

Zene hetilapra

Idézetpingpong

Zenéről szóló idézeteket olvasgatni könnyed kora őszi szórakozásnak sem utolsó. Néhány óra online keresgélés után úgy pattognak a fejemben a mondatok, mint apró, fehér pingponglabdák.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nehéz békét ígérni, amikor háborúra készülünk”

Karácsony Gergely az előválasztásról és a NER elleni harcról

Nem ő fogja elereszteni a legnagyobb beszólásokat Orbánnak, de biztos benne, hogy az ő stratégiájával lehet leváltani a NER-t. Az előválasztásra készülő főpolgármestert az atlétikai vb-ről, az elszámoltatásról és Zuglóról is kérdeztük.

Kormányközeli cégnek értékesítenék az Antenna Hungária többségi tulajdonrészét

Belpol

Mindent bele

Az állami megbízásokkal felhizlalt 4iG Nyrt.-hez kerülhet a rendkívül jövedelmező, korábban tízmilliárdokért államosított és megerősített Antenna Hungária többségi részvénycsomagja. A tervezett akvizíció többek szerint nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet magában.

Interjú

Belpol

„Átláthatatlan a rendszer”

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója

Szükség lenne a nyugdíjrendszer érdemi változtatására, mert jelenlegi formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják másutt, és hogyan kellene nálunk? Miért van szükség a három – az állami, a foglalkoztatói és az öngondoskodási – pillérre?

Az országos román önkormányzat botrányos ülései

Belpol

A ragaszkodás ára

Szabotázs, felháborodás, ajtócsapkodás, fenyegetések, személyeskedő viták, végletes megosztottság, határozatképtelenség, majd zárt ülés, és a hivatalvezető távozása. Így zajlott le a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának augusztus végi két ülése.

Külpol

Tömegkezelés a nagyvilágban

Külpol

Erőnek erejével  

Az autoriter, diktatórikus kormányok brutálisan bánnak el a saját demonstráló honfitársaikkal – ezt láttuk tavaly Fehéroroszországban. A tüntető tömegek „kezelését” máshol ennél kifinomultabb módszerekkel, eszközökkel végzik a hatóságok.

Külpol

A helyes jelölt

Olaf Scholz

Májusban még úgy tűnt, a Zöldek komoly vetélytársai lehetnek a kereszténydemokratáknak. Augusztusban azonban a szociáldemokraták kerültek a népszerűségi listák élére, és jelöltjük, Olaf Scholz lépett elő Angela Merkel várható örökösévé.

Boris Johnson hátba támadja a Brexit-egyezményt

Külpol

Kolbász és kerítés

Boris Johnson és tettestársai egy ideje azon ravaszkodnak, hogy kimenekítsék az Egyesült Királyságot a Brexit-megállapodásban vállalt egyik lényegi kötelezettsége alól. Észak-Írországot csempésznék vissza valahogy a nyájba, azt az Észak-Írországot, amelyen az előző körben épp Johnson adott túl. Nem fog messzire jutni, még ha Brüsszelt fel is tudja kicsinyt idegesíteni.

Zene

Interjú

Zene

„Nem iránytű”

Fischer Iván karmester  

Szeptember 9-én a Poppea megkoronázásával lép újra a közönség elé a Fischer Iván Operatársulat. Monteverdi utolsó operájáról, amelyet a három budapesti előadást követően Genfben és Vicenzában is előadnak majd, a karmester-rendezőt kérdeztük.

Interjú

Zene

„Időtlen hangulat”

Keep Floyding zenekar  

Több, mint húsz éve játszanak Pink Floydot, a Müpában A Falat, az aquincumi amfiteátrumban a legendás pompeji koncertet adták elő. Azóta évről évre fellépnek az aquincumi romok között. Goldschmidt Gábor énekes-gitárossal, Tóth András gitárossal és a zenekar vizuáltechnikus-menedzserével, Balázs Lajossal beszélgettünk.

rés a présen

Zene

A nagy bumm

Selmeczi Ágnes, a PostART Kulturális Színtér vezetője

"A PostART-ot egy véletlen indította el"

Film

Interjú

Film

„Senki nem fogja bevallani”

Schwechtje Mihály rendező

Mindennapi helyzet: az autósiskolában kenőpénz az ára a sikeres vizsgának. Csakhogy a tanuló ez esetben egy politikai aktivista. A rendező új színielőadása kapcsán korrupcióról, politikai és társadalmi apátiáról, és a filmezés nehézségeiről beszélgettünk, de szóba került az egykori SZFE és persze a Freeszfe is.

Könyv
Kritika

Színház

Kritika

Kiterítenek úgyis

Hajtűkanyar Autósiskola

Schwechtje Mihályt nem most kezdte el érdekelni a korrupció; két legutóbbi színházi rendezésében, a 2019-es Az örökségben, és rá egy évre a Ginában szintén nagy figyelmet fordított a témára.

Kiállítás

Kritika

A bizonytalanság homálya

Gerhard Richter: Valós látszat

Az idén 89 éves művész munkásságának nagy részét lefedő, monumentális, közel kétszáz műtárgyat felvonultató, reprezentatív tárlat ékesen bizonyítja, hogy miért tartják Richtert a világ egyik legnagyobb kortárs művészének.

Film

Kritika

Forgatni jó

Rózsa Gábor: Mentés Másképp

A szereptévesztések filmje ez a krimivígjáték. A főszereplő, Márk könyvelő ugyan, de mivel jó a csajozásban és ott lapul a polcán az Atkinson-féle Pszichológia tankönyv, úgy véli, terapeutaként is megállná a helyét.

Tévésorozat

Kritika

Romdráma

A legyőzött

„Rom, rom, rom” – e három szóval jellemezte Billy Wilder, mi fogadta, amikor visszatért Berlinbe 1948-ban, hogy leforgassa a Külügyi szívügyeket, főszerepben a győztes amerikai katonák erkölcseivel, az azokat vizsgáló tüchtig képviselőnővel és a kétes erkölcsökről kétes erkölcsökkel daloló dizőzzel, akit Marlene Dietrich alakított szívbe és másba markolóan.

Tévésorozat

Kritika

Egy amerikai Nizzában

Örökre eltűnt

Harlan Coben amerikai krimiírót eddig is a tenyerükön hordozták az égiek. Nagyjából 70 millió példányt adtak el könnyen és gyorsan fogyasztható regényeiből, több mint 40 nyelvre lefordítva.

Visszhang

Visszhang: könyv

Visszhang

Marton Péter: Covid-19

Számos aspektusból elemezték már korunk világjárványát; ezt az analízist egy kül- és biztonságpolitikai szakértőnek köszönhetjük.

Visszhang: film

Visszhang

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája

Így, a huszon-X-edik Marvel-mozinál nehéz már újat mondani a világ megmentéséről, a gonoszról meg a nagy erőről, ami természetesen nagy felelősséggel jár.

Visszhang: Lemez

Visszhang

Amber Smith: Superficial

„Ritka az, hogy egy zenekar a szólógitáros kiválása után gitárszempontból ennyire erős lemezt készít, de az idén 20 éves Amber Smith-nek ez most sikerült, és így a szintik hiánya sem fájó”, írtuk tavaly az együttes Record című lemezéről.

Visszhang: Film

Visszhang

SZUPERNÓVA

Valahol Angliában járunk, egy lakóautóban.

Visszhang: film

Visszhang

Hasadék

Hazatérős filmben az amcsik erősek. Évente több tucat produkcióban utazik családtagja temetésére egy-egy nagyvárosban elpuhult főhős.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/36.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Szex

Így változtatta meg a koronavírus a szexuális életünket

Szex

Elmaradt a babyboom

A félelem megöli a libidót, a távolságtartás azonban kifejezetten kreatív szexuális helyzeteket szülhet. Számos kutatás bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány alaposan átformálta szexuális szokásainkat, de az kérdéses, hogy mennyire lehetnek tartósak ezek a változások.

Lokál

Így dolgoznak a magyar tűzszerészek

Lokál

Akna az ekevason  

Júliusban egy féltonnás, második világháborús légibomba miatt kellett kiüríteni több utcát Budapesten, júniusban a Lánc­híd közelében, a Duna medréből emeltek ki egy százkilós bombát, szintén világháborús maradványt. A tűzszerészek esetenként naponta 8–10 bejelentést is kapnak arról, hogy valaki robbanószerkezet-gyanús tárgyra bukkant.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Nyár végi krémtrió

Tormás makrélapástétom, bódvalenkei cigánytúrókrém, tojásos-lecsós padlizsán – három nyár végi krém, amelyek gyorsan otthonra fognak találni sokak konyhájában.

kertész lesek

Gasztro

Kemencés

Ha feltennénk a kérdést, hogy hol található a képen látható étterem, legfeljebb a helyiektől kapnánk jó választ.