Tartalom

(2013-09-12)

Snoblesse
Publicisztika

Scharle Ágota-Váradi Balázs

Publicisztika

Mivel jár, ha mindenkinek jár?

Érvek a feltétel nélküli alapjövedelem ellen

A szociális segélyezés hazai rendszerén bizonyosan van mit javítani - erre utalnak a riasztó és romló szegénységi mutatók, a rendszer diszfunkcióinak leltárai és sűrű foltozgatása. Gébert Judit és Tőzsér János (lásd: Ami jár, az jár, Magyar Narancs, 2013. június 6.) a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését kínálja megoldásnak. (Szeptember 16-ától pedig egyenesen Nemzetközi hét az alapjövedelemért címmel Európa-szerte rendezvénysorozatot terveznek a hívek.)

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Leveses

A nagykövetné finom, de szerény értelmű frankofón úriasszony volt, magyarórákat adtam neki diákként a hetvenes években.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az egyik

Hát nem öröm nézni, amikor két ilyen nagy vad a legnagyobb egyetértés hangján lapogatja egymás és Michel Platini vállát? De igen, a labdarúgás zöld gyepén szent a béke a miniszterelnök és a pénzember között: rendezzen Magyarország sürgősen foci-Eb-t, de legalább egy árva kis meccset adjanak neki az európai labdarúgás urai, mert olyan stadionunk lesz ám, hogy csodájára jár a világ!

A szerk.

A szerk.

Megint ment

A bankok erkölcsi kötelessége (ah, ismét a morál!) változtatni úgy a devizahitel-szerződéseken, hogy azok az ügyfelek javára módosuljanak.

Külpol

Kenya és a Nemzetközi Büntetőbíróság

Külpol

Vádol a vádlott

A hét elején Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon (NBB) megkezdődött a 2007-es kenyai választásokat követő mészárlások kapcsán megvádolt politikusok - köztük az ország jelenlegi elnöke és alelnöke - hosszúnak ígérkező pere.

Belpol

Változó családtámogatás

Belpol

Magasabb fokozat

"A magyar egy veszélyeztetett fajta" - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Nyilván ezt szem előtt tartva jelentette be a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, hogy bevezetik a gyed extrát. Bővítenék a családi adókedvezményt is - ezúttal a járulékok rovására.

Hogy működnek az új egyházi iskolák?

Belpol

Hittérítők

Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta ugrásszerűen nőtt az egyházi fenntartású iskolák száma. Az önkormányzatok a pénzügyi kényszerre hivatkozva nemegyszer a helyi szülői igényekkel szemben adták át iskoláikat. Néhány helyen megnéztük, milyen következményekkel járt e változás.

Belpol

Biztosra mennek – Kampányra készül a Fidesz

November óta a kampányra készülnek a kormánypártok, a munka java azonban csak most következik. A karmesteri pálca ezúttal is Orbán Viktor főtanácsadója, Habony Árpád kezében van. Áttekintettük, milyen kommunikációs arzenállal indul a jövő évi választásoknak a Fidesz.

Interjú

Belpol

"A helyzet az, hogy mi kérünk pénzt tőlük"

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, energiapolitikai szakértő a magyar-orosz viszonyról

Az utóbbi hónapokban csönd van a kormányzati ciklus első felében még külpolitikai prioritásként kezelt magyar-orosz kapcsolatok körül. A miértekről és a fontos közös ügyekről a Kreml világában jártas energiapolitikai szakértőt kérdeztük.

Zene

Lemez

Zene

Meghalt a király

Avenged Sevenfold: Hail To The King

Az A7X trendérzékenységéhez kétség sem férhet: a 80-as évek agyonsminkelt glamúr rock imázsát a metalcore-divathoz frissítő amerikai sztárbanda az üvöltözős-acsarkodós zenétől pár lemez alatt eljutott az ikergitáros, túlhajszolt heavy metal modern verziójáig.

Interjú

Zene

"Nincsenek túldramatizálva"

S Olbricht elektronikus zenész, producer

Mikolai Martin jelenleg a hazai földalatti house-színtér egyik legfelkapottabb alakja. Még csak 25 éves, de saját zenéit világszerte elismerik, és az acid house-t kiválóan a korhoz igazító SILF duóval is egyre komolyabb sikereket arat. ' alapította és vezeti továbbá a Farbwechsel kiadót, amelynek művészeihez egyre emlékezetesebb fellépések köthetők a budapesti éjszakában.

Lemez

Zene

Gitárok és diszkógömb

Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action

Amikor a Franz Ferdinand 2004-ben berobbant, szinte hihetetlennek tűnt, hogy Alex Kapranos frontember 32 éves, most meg ugyebár már túl van a negyvenen.

Film

Film

"A feleségem sosem értette" - William Fichtner színész

Joker bombát dugott a szájába, a Sátán könyvelőjeként viszont ő tett be Nicolas Cage-nek - Hollywood legmenőbb karakterszínésze olykor főszerephez is jut, például a most induló Crossing Lines (Határtalanul) című sorozatban. Telefonon tettük fel kérdéseinket.

Interaktív
Könyv

Marno János

Könyv

Dionüszoszi tapétametaforák

Juhász Ferencről

Mint annyian, boldogok és boldogtalanok teszik manapság, folyamodjunk mi is - magunkat az utóbbiak közé sorolva - a humortól csatakosan is haragtartó Thomas Bernhard szelleméhez segítségért, amikor tárgyunk vegyesen híg és sűrű masszájában értelmét szeretnénk látni - vagy vizionálni legalább - a mozdulatainknak.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Üvegkoporsókba zárva

Az esendőség ereje

Ha létezne a legkülönlegesebb magyar magángyűjteményeket rangsoroló lista, abban kétségkívül Vörösváry Ákos és az Első Magyar Látványtár Alapítvány állna az első helyen.

Színház

Színház

Színház

Csupán szkeleton

Macbeth/Anatómia - Maladype

Ahogy a számunkra jelentős fotók is azok, amelyeket éppen nem látunk, de valahogy lényegükkel a szemünk előtt vannak, egy előadás is akkor válik igazán "láthatóvá", amikor már nincs ott, akkor derül ki, mi maradt a retinánkon, érzékeinkben, tudatunkban. Meglepő módon sok unalmas, akár fárasztó színházi előadás is válhat fontossá utólag, ahogy kihull belőlünk a (fizikai) unalom, és marad valami gondolat, felidézhető érzékiség, igazi tapasztalás. Ellenkező esetben nyomtalanul kihullott néhány óra az életünkből.

Interjú

Színház

"A mesemondó elrabolta a szívemet"

Sántha Ágnes - Squat Theatre

A hetvenes-nyolcvanas években a Squat az egyik legfontosabb művészeti tér volt New Yorkban, Warhollal dolgoztak együtt, Fassbinder forgatott róluk filmet. A társulat tagja, aki harminc évig volt Halász Péter felesége, nemrég költözött haza - most kettejük és az alkotóközösség történetét meséli el egy eddig ismeretlen nézőpontból.

Sport
Tudomány
Lokál

Novohrad-Nógrád Geopark

Lokál

Határ kiút

A magyar-szlovák diplomáciai villongások mindennaposak, de azért a sikeres együttműködés sem csak a rendszámbizniszben merül ki. Immár három éve szerepel az UNESCO listáján a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark projekt - több mint 1500 négyzetkilométeren. Talán épp áttekinthetetlensége miatt nem esett rá kellő reflektorfény, mi is csak arra jutottunk, hogy részleteiben lenyűgöző.

Riport
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Kiskifli

Először leülök mindig a verandán, bámulok bambán. Aztán járok egy kört a kertben, minden növényt megvizsgálok. Vissza a verandára, kávézás. Újra a kertben, egy kör, nézelődés, vissza. A falusi levegő. Aztán járok egyet a házban, szívom be az oly sok gyerekkori emléket árasztó illatát.

Ételhordó

Ételhordó

Dunapark

Maceszgombóc-problémák Újlipótvárosban - az Ételhordó munkatársa rossz leves után jó bécsivel vigasztalódik.