Tartalom

(2014-12-11)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip
Publicisztika

Teczár Szilárd

Publicisztika

Egy pillanatig se moralizálnak

Balog Zoltán és a szegregáció

Nem mennék bele annak megfejtésébe, hogy Balog Zoltán miként gondolkodik cigány honfitársainkról. Elvégre a miniszter/lelkész úr megfontolt nyilatkozó, nem mond indulatból olyanokat, hogy „büdös cigányok”, nem szólít fel a romák kirekesztésére, fizikai bántalmazására. Olyanokat viszont nagyon is mond, hogy „mindenki áldozat akar lenni, hát ki fog itt dolgozni”.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Semmibe vezető terelőutak

Még egy-két ilyen elterelés, és sosem találunk ki az erdőből. Tegnap a netadó, ma a drogteszt – az órák, a kocsik, a házak, a haverok, az utazások egymás szemére lobbantása után mi jöhet még? És főként minek?

A szerk.

Egy huszár kidőlt

Töröcskei István, Simicska Lajos hű fegyvertársa, elvesztette Orbán bizalmát. De mi is vezetett a nemzeti érzelmű bankár bukásához?

Belpol

Belpol

„A politikának a halott zsidó a jó zsidó”

A magyar társadalom jelöli ki a zsidó közösség helyét a saját, ötszáz éve meglévő kettészakítottságának térfelein – mondja Toronyi Zsuzsanna, aki a múzeumán kívül beszél a holokauszt-emlékévről és a tervezett Sorsok Házáról is.

Belpol

Paks 2 és a nyilvánosság korlátozása – Oroszosodás

Tovább korlátozná az orosz–magyar nukleáris egyezménnyel összefüggő adatok nyilvánosságát és az átláthatóságot egy nemrég beadott törvényjavaslat. A paksi projektre nem vonatkozna a közbeszerzési törvény sem, és az orosz szakértőknél eltekintenének a mérnöki szakma gyakorlásának jelenleg érvényes szabályaitól és képesítési követelményeitől.

Külpol
Könyv

Könyv

Könyv

Kollár Árpád: Milyen madár

Újabb alkalom, hogy lamentáljunk a gyerek- és felnőttirodalom mibenlétéről, a két halmaz metszetéről, átjárhatóságáról. Gyerekversek a kétkönyves költőtől, így harangozzák mindenütt, pedig nem az.

Film

Film

Film

Berosált a rezesbanda

Egy szökevény gyerekcsapat dúlja fel a kisváros, Kukucs békés mindennapjait. A csendes vidék a „kísérleti osztályként” emlegetett tanulók eltűnésétől szinte a feje tetejére áll – bár amúgy sem áll távol tőlük az ilyesmi.

Film

Film

Légy férfi!

Ronit és Shlomi Elkabetz: Gett – Válólevél

Izraelben nem lehet csak úgy elválni. Leginkább azért, mert nincs olyan, hogy (csak) polgári esküvő, hiszen a rabbi által válik legitimmé az egybekelés, így a bíróság és a rabbinátus intézménye (is) elválaszthatatlan egymástól.

Film

Film

Drága Elza!

Évtizedek óta nem készült második világháborús magyar film. Frontfilm meg, ahol a harcok, a lövészárok, a gyilkolni kényszerített, majd embertelen hadifogságot szenvedett bakák drámája meg tud jelenni, no, ilyen talán még sosem készült, saját apáink, nagyapáink szenvedései alig jelentek, jelennek meg magyar játékfilmben. Füle Zoltán műve ezért igen bátor vállalkozás; van mersze a magyar történelem ezen tragikus periódusa felé fordulni.

Film

Film

Swing

Bármilyen lehangoló állapotban is van ma a magyar filmgyártás, létezett egy korszak, a harmincas évek, amikor prosperált a filmipar, a nézők tódultak a moziba magyar filmeket nézni, kialakult egyfajta hazai sztárrendszer. A Swing valahogy erre kacsingat vissza, és ez is a legnagyobb előnye: nem a hollywoodi sémákban, hanem a magyar hagyományokban keresi a mintát.

Interjú

Film

Zanussi:„Az ördög láthatatlan”

Krzysztof Zanussi filmrendező

A világhírű lengyel rendező Idegen test című új filmjének vetítése miatt járt Budapesten. Mi azonban nem erről, hanem általánosabb kérdésekről akartuk tudni a véleményét.

Zene

Lemez

Zene

Clark: Clark

Christopher Clark féltett kincs a Warp kiadó portfóliójában: egy kivételes kompozíciós érzékű, a hangokkal és hangulatokkal mesterien bánó, albumnyi méretekben is gondolkodni képes elektronikus zenekészítőről beszélünk, akinek kreatív keze alatt új értelmet nyer a house-, a techno- és az am­bienthagyomány (most szombaton ezt a frissen nyíló Tesla klubban bizonyítja majd).

Koncert

Zene

BOSTRIDGE, ADÈS

Brit zeneszerző-karmester a zongoránál, brit opera- és dalénekes a zongora mellett: bevált kombó, a múlt században Benjamin Britten és Peter Pears honosította meg a pódiumon. Az ő repertoárjukon is gyakran szerepelt Schubert dalciklusa, a Téli utazás.

Lemez

Zene

Ariel Pink: pom pom

A kilencvenes évek közepe óta alkotó Ariel Pink csak 2010-ben, Before Today című albumával szerzett szélesebb körben ismertséget. Arra a remek lemezre Pink nem szimplán olyan számokat írt, amik akár a 80-as években is születhettek volna, hanem inkább magát a nosztalgiát zenésítette meg.

Opera

Zene

A kopasz énekes

Rameau: Platée

Bokszmeccs, hajtépés, diszkóriszálás, ABBA-slágerek – december első estéjén ilyesmikkel próbálta eladni a barokk operaáriák sorát két jeles énekesnő, a dívapárbajt hirdető Simone Kermes és Vivica Genaux, s bár vállalkozásuk közepesen ízetlenre sikeredett, magát a népszerűsítő szándékot megértéssel fogadtuk.

Interjú

Zene

A lúdtoll fontossága

Somfai László zenetudós, tanár

A nemzetközi Bartók-kutatás doyenje és Haydn-specialista szerint a zenetudománynak a zenei előadást kell szolgálnia. S ha az általa alapított Bartók-összkiadás megjelenéséig még sokat kell is aludni, annak is ez lesz a célja.

Színház

Tánc

Színház

Hodworks: A halandóság feltételei

Vigyázat, az előadásban ismét látható meztelenség! Míg a Pirkad egy radikálisabb, nehéz és szép testiségről mesélt, ez szélesebb skálán hoz felszínre érzelmeket. Hód Adrienn koreográfus és alkotótársai ugyanazzal a technikával dolgoznak, a folytonos, hullámzó mozgás keltette, eksztatikusnak látszó állapottal provokálják a nézői tudattalant, miközben szétszedhető, átalakítható jelmezekkel, klasszikus muzsikával és vaskos humorral színesítik az előadást.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Galambkémek

Emléklabor és Felderítések a Lajos utcában

Bár a Budapest Galéria két szintjén látható, a novemberi Fotóhónap2014 Fesztiválba tagozódó kiállítások különböző okokból jöttek létre, nem csupán a kurátor személye, Uhl Gabriella köti össze őket.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Ugye, nem kértek a vesszőből?

Családbarát hétvége

A közszolgálat reggeli műsorsávjában, ahol hétköznapokon bizarr devianciának tűnik a gyermekéhezés (meg a politikai elfogulatlanság), hétvégén, mondhatni, orgiáját üli a szeretet.

Lokál

Állomásról állomásra L.

Lokál

Pusztulásra született

Kőbánya alsó

Ne tévesszen meg senkit az elnevezés, a városközpont van itt, nem holmi végek. Még akkor is, ha Kőbánya sosem volt önálló város, eleve külvárosnak született.

Gasztro
Tudomány