Tartalom

MaNcs 36. évf. 24. sz. (2024-06-12)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az áttörés elmaradt

Örömmel tudatjuk, hogy nem történt nagy baj. A közepesen nagy baj távoli előszelében már nem vagyunk ennyire biztosak. 

A szerk.

A szerk.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Publicisztika

INNEN? HOVÁ?

Publicisztika

A holnap pajzsa

Így segítheti az új európai médiaszabályozás az itthoni sajtószabadság helyreállítását

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

Belpol

Interjú

Belpol

„Csak akkor, ha elvégzik az érdemi politikai munkát”

László Róbert választási szakértő

Mit mutatnak a számok, és ehhez képest miről árulkodik a különféle táborokban uralkodó hangulat? Ki mit veszített, illetve nyert, megszűnnek-e az ellenzék kispártjai, és merre tart a Tisza a hétvégi áradás után? A Political Capital szakértőjével igyekeztünk levonni a választási eredmények tanulságait.

 

Két választás Magyarországon

Belpol

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.

INNEN? HOVÁ?

Belpol

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Magyar György és Balogh Szabolcs ügyvédek az állampolgári jogérvényesítési lehetőségek beszűküléséről

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Kezelésbe vette a Fidesz a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot

Belpol

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

Külpol

Bealkonyul-e Erdoğannak?

Külpol

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

Merre tart az ukrajnai háború?

Külpol

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Író lesz

Kemény Lili: Nem

Meghökkentő, hogy valaki harmincévesen önéletrajzi regénnyel rukkol elő, de a szerzőnek van miről írnia, és van mit mondania – mégpedig rafinált vallomásossággal.

 

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Körülvesznek a szellemek”

Zoltán Gábor író

Rendhagyó fogalom-e az ikerregény? Milyen hangon szólal meg egy történelmi korszak, ha gyökerestül kitépnek belőle mindent, ami emberi? Képes-e az irodalom igazságot szolgáltatni az áldozatoknak? A szerzővel új regénye, az Ólomszív kapcsán beszélgettünk.

 

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Hátrább az agarakkal

Francis Fukuyama: A liberalizmus vesszőfutása

Fukuyama a múlt század végének egyik legbefolyásosabb szerzője, akit valószínűleg többen értettek félre, mint ahányan érteni vélik – és ebben talán ő maga is ludas.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A vágóasztal lovagjai

Daniel Kehlmann: Mozgókép

G. W. Pabst nagy filmrendező. A filmtörténet meghatározó alakja. A Metropolis egyenesen a világ legjobb filmje. 

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Vállán holló

Jurij Andruhovics: Éj Rádió

Húsz évvel ezelőtt a varsói egyetem egyik hallgatója megkérdezte a szerzőt, hogy mihez kezdene akkor, ha egyik pillanatról a másikra elvesztené azt a képességét, hogy írjon.

Kritika

Színház

Kritika

A létezés sötét ünnepe

Metanoia Artopédia: A Kert (multimediális tárgy-színházi experimentum)

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Kiállítás

Kritika

Palackposta

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

Lemez

Kritika

Mindent megértve

Beth Gibbons: Lives Outgrown

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Film

Tanárok a kortárs moziban

Film

Üldöznek majd benneteket

Ha valaha is társadalmunk aktuális közérzetéről akarunk tájékozódni, érdemes egy pillantást vetni a független, kortárs (film)művészetre, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen problémák gyötörnek minket, hanem azt is, hogy azok hova vezetnek.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Paul Weller: 66

Szinte hihetetlen, de Paul Weller a saját elmondása szerint egy kicsit kifogyott a lírai mondanivalóból, ezért felkérte különböző szakavatott barátait, hogy írjanak neki dalszövegeket.

Visszhang: lemez

Visszhang

Richard Thompson: Ship to Shore

A gitáros-énekes Richard Thompson majdnem hatvan évvel ezelőtt kezdte karrierjét  a brit folkreneszánszban fontos szerepet betöltő Fairport Conventionben.

Visszhang: film

Visszhang

Totem

Sol 7 éves kislány, koránál jóval eszesebb és érzékenyebb.

Interaktív
Zene
Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Munkások

A sokat látott kisplasztikát csak a nyolcvanas évek elején fedezték fel olyanok, akiknek elég hatalmuk volt, hogy köztéri szobrot rendeljenek.