Tartalom

(2011-12-15)

Közlemény

Közlemény

Vivát közlemény!

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagszervezetének idei díját Vásárhelyi Mária médiakutató, valamint lapunk munkatársa, Rényi Pál Dániel kapta a magyarországi média helyzetével foglalkozó jobbnál jobb cikkeiért. Szívből gratulálunk! A szerk.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Exodus

Rükvercbe váltott a korábban szép iramban Magyarországra tartó tőke. Van persze oka rá, nem is egy. Már a három éve kirobbant hitelválság is óvatosságra intette a befektetőket, az abból sarjadzó államadósság-válságok pedig tovább rombolták a kockázatvállalási kedvet.

Mélyi József: Pálya a magasban

Egotrip

A legenda ereje

Borisz Akunyin bűnügyi regényeiben a főhős, Eraszt Petrovics Fandorin amellett, hogy eleve különleges képességekkel rendelkezik, testét folyamatos edzéssel tartja karban. Gimnasztikázik, jeges fürdőt vesz, japán szolgájával reggelente lábbal verekszik.

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Hommage à l'Abbé Barruel

Van egy látható és egy láthatatlan világ. A látható (újságban, rádióban, televízióban, interneten megtekinthető) világban a nyilvánosság fénye világítja meg a történteket, amelyek javarészt esetleges jellegűek, vagy ha nem, akkor legfeljebb korlátozott érvényű és viszonylag kis hatótávolságú oksági-szükségszerűségi láncolatokat alkotnak. Ám mindez csupán csalóka felszín, sőt gondosan kivitelezett látszat, amelyet mindannyiunk megtévesztésére - és vesztére - hoznak létre és tartanak fenn.

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Egotrip

Importkiváltás

Mivel az egykulcsos adó és társai nem "pörgették fel" a remélt mértékben a gazdaságot, kormányunk új tervet dolgozott ki a növekedés felgyorsítására, és ezen keresztül a költségvetési problémák enyhítésére.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Karácsonyi csodák

A Kvassay-zsiliptől a csőhídig

December huszonegyedike - Karácsonyra készülődtek a Gubacsi lakótelepen és az újonnan épült, most is bővülő Mediterrán lakóparkban. Fenyőfák az erkélyeken, kilógatva az ablakokon, befőttesüvegeknek támasztva a spájzban, ágaik még lekötve. A gyerek ajándéka a legfelső polcon, ott nem éri el, ide be se jár. A gyerek még iskolába jár, a szülők munkába, de a karácsony már beköltözött a piacokról, autók tetejéről, üzletközpontokból, zsúfolt villamosokból, buszokból a spájzba, a konyhába; még három nap, és beköltözik a szobába is.

Salamon János: Komiszkenyér

Egotrip

Rögeszméink I.

Minden jel szerint

A modern kor embere ott szerzi be az öntudatát, identitását, ahol tudja. A régieknek ez nem okozott gondot. Nekik elég volt tudni a helyüket, és ebből már azt is érzékelhették, hogy kicsodák. A mindenkit pozíciójába, sorsába préselő zárt társadalom nem sok teret engedett az egzisztenciális szorongásnak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fent is, lent is

Emlékeznek a legendás légügyi dinasztia sarjaként feltörő Hingyi Beatrixre? Nem? Pedig génjeiben hordta ő a boldog jövőt: a nemzeti együttműködést. Mert képzeljünk csak el egy országot, ahol valami politikusarc vagy valamelyik fullajtárja ír egy törvényt, aztán a szerint a törvény szerint kinevezik a feleségét, volt feleségét, leendő feleségét egy állami hivatal élére.

A szerk.

A szerk.

Az ember, aki azt mondta, amit nem mondott

Vagy nem mondta azt, amit mondott? Lapunk három független forrásból is úgy értesült, hogy a magyar kormányfő azon a bizonyos, a múlt csütörtök este kezdődött és péntek hajnalig tartó miniszterelnöki csúcsvacsorán mégiscsak azt mondta, hogy nem.

Publicisztika

Miklósi Zoltán

Publicisztika

Kijózanodás után

Mit tehet a baloldal?

A magyar politikában két nagy horderejű változás történt 2010-ben. Az egyikről rengeteg szó esett akkor és azóta is, a másodikról alig, noha a kettő szorosan összefügg. Az első az addig meghatározó balközép pártok összeomlása volt.

Uitz Renáta

Publicisztika

Marad más?

Búcsú a '89-es Alkotmánytól

Az utóbbi másfél évben sokat hallhattuk, hogy a '89-es Alkotmány avítt sztálinista csökevény, átmeneti jellegéből eredően cserére szorul, és egyébként sem alkalmas az ország gazdasági felemelkedésének kivitelezésére. Időközben némiképp okafogyottá vált azon töprengeni, hogy a felsorolt minőségi kifogások mennyiben egyeztethetők össze egymással (hogyan lehet valami sztálinista, ami a demokratikus átmenetet szolgálta?), illetve hogy egy alkotmány - a magántulajdon védelmén túl - milyen gazdasági célokat is hivatott pontosan szolgálni.

Pauler Tamás

Publicisztika

Megy, mendegél

Miért fog megbukni Orbán Viktor?

Egy évvel ezelőtt e hasábokon (A vég kezdete, Magyar Narancs, 2010. december 16.) három okkal magyaráztam azt, miért nem lesz képes a rendszerváltás utáni társadalmi konszolidációra a második Orbán-kormány: a forradalmi retorika szükségszerű bukásával, a felelőtlen költségvetési politikával és a kormányzóképtelenséggel. E sejtések beigazolódni látszanak.

Gulyás Márton

Publicisztika

Üres szólamok, tömött széksorok

Az Erkel Színház újranyitásáról

Ókovács Szilveszter kormánybiztos a Magyar Állami Operaház szeptemberi évadnyitóján az Erkel Színház újranyitását az évtized lehetőségének nevezte, és egyazon lendülettel ki is tűzte az időpontját 2012 második felére.

Belpol

Történelmi glóbusz

Belpol

"Voltak szörnyű polgárháborús elemei is"

Mészáros Kálmán történész a Rákóczi-szabadságharc értékeléséről

2011-ben volt a Rákóczi-szabadságharc lezárultának 300. évfordulója. A "kuruc korszak" emlékét még mindig terheli a nemzeti romantika - épp ideje egy reális értékelésnek. Erről beszélgettünk a korszakot kutató Mészáros Kálmán történésszel.

A szabadpiacpárti politika esélyei Magyarországon

Belpol

Meghalt, vagy meg sem született?

Gyakran hangoztatott állítás, hogy Magyarországon annak ellenére nincs képviselete a piacpárti politikának, hogy társadalmi igény mutatkozna erre. Írásunkban e kijelentés nyomába eredve térképezzük fel a mai magyar pártok és a közvélemény viszonyát a szabadpiaci elvekhez, és megvizsgáljuk, milyen kilátásai lehetnek a piacbarát politikának.

Interjú

Belpol

"A magyar zsidók istenét is Orbán Viktornak hívják"

Donáth László lelkész a politikai kereszténységről

Evangélikus lelkész és politikus, párton kívüliként az MSZP egykori parlamenti képviselője, akivel a két világ érintkezéséről, kereszténység és politika egymásra utaltságáról és kibékíthetetlen ellentétéről beszélgettünk. Továbbá az egyházi törvényről és a keresztény kurzus keresztényietlenségéről.

Interjú

Belpol

"Az eredményei nem minket gazdagítanak"

Polgár András, a Kiútprogram Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja

Indulása óta viták és kétségek övezik a Kiút-program működését, amely mikrohitelekkel, képzéssel és egyéb támogatásokkal próbál a legreménytelenebb helyzetben levőkön segíteni. Polgár Andrást, a program egyik irányítóját kérdeztük.

Földbérleti szerződéseket bont a földalap

Belpol

Visszavennék, hogy szétoszthassák

Információink szerint 25-30, később pedig legalább ugyanennyi agrárnagygazdaság esetében kívánja felülbírálni a korábban kötött állami földbérleti szerződéseket a Nemzeti Földalap. Az indok: "Az ügyek felülvizsgálatával a kormány azt a célt kívánja megvalósítani, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek".

Egy gondnokság alá helyezési eljárás története

Belpol

Nyelje el a rendszer?

Riport

Makacs jogtudatosság, súlyosnak tartott pszichiátriai kórképet is tartalmazó előélet, lelkiismeretlen orvosi kezelés és az ellenérdekű fél beágyazottsága a helyi hatalmi viszonyokba - ki gondolná, hogy még ma is elég ennyi ahhoz, hogy valakit megpróbáljanak megfosztani az önrendelkezés jogától?

A kormányátalakítás lehetséges forgatókönyvei

Belpol

Egyensúlyi zavarok

Múlt heti, váratlannak tetsző lemondásával Fellegi Tamás fejlesztési miniszter elébe ment egy hónapok óta érlelődő nagypolitikai döntésnek. Bár Orbán Viktor igyekszik megúszni, Fellegi távozásával elkerülhetetlenné válhat a kormányzati struktúra személycserékkel járó átrendezése. A kormányfőnek számos, a nyilvánosságban ritkábban vizsgált szempontot is mérlegelnie kell.

Mi lett a gigaberuházásból?

Belpol

Repül a bálna

Kiábrándító véget ért Budapest nagy találkozása az oly régóta áhított sztárépítészettel. Egy év háborúzás után a fővárosra maradt a megannyi perrel terhelt üres kultúrpláza, amely ráadásul az eredeti tervhez képest elrontott másolatnak tűnik. Hogyan jutottunk idáig?

Külpol

Afganisztán

Külpol

Fordul a kocka

2011 a fordulat éve lehet: hoszszú idő óta először csökkennek a NATO veszteségei; a tálib ellenállók fokozatosan visszaszorulnak. A Magyar Honvédség hadiszerencséje is fordulni látszik - a Narancs kéthetes hadműveletben vett részt velük.

Interjú

Külpol

"Csak az első osztálynak van hely a mentőcsónakban"

Lawrence Lessig, a Harvard Egyetem jogászprofesszora

Aktivista, filozófus, internetkutató. Az internetkorszak hajnalán a szerzői jogok reformjáért, a szabad digitális kultúráért küzdő szervezetet alapított, ma inkább a fejlett demokráciák rendszerszintű politikai korrupciójáról értekezik. Alkotmánymódosítással állítaná helyre az amerikai politikai rendszerbe vetett megrendült közbizalmat, és a pénz túlhatalmát, a big business politikai befolyását okolja a gazdasági válság miatt. A CEU-n tartott előadása után beszélgettünk vele.

Egyiptom választ

Külpol

Tavaszutó

Bár január közepéig még lesz két forduló, az iszlamista pártok elsöprő győzelmet arattak, és a kormányzás kapujába léptek. A szunnita muszlimok tapsolnak, a világias gondolkodás hívei farkast kiáltanak, a szomszédos Izrael pedig háborúra készül, s új fal építésébe kezd a Sínai-félszigeten. A kép mégis összetettebb, mint első ránézésre.

Merre tart Görögország?

Külpol

A halál után

Az unió távolról sem zökkenőmentes válságkezelésének fényében továbbra is döntő kérdés, hogy mi lesz a vén bűnössel? Azt csak a legoptimistább forgatókönyvek ígérik, hogy az ország GDP-arányos államadóssága 2020-ra végre a válság kitörése előtti 120 százalékos szintre csökken - ha minden jól megy. De miért menne bármi is jól, amikor az elmúlt két évben mindig a legrosszabb valósult meg?

Interjú

Külpol

"Nem elég sopánkodni"

Pavol Demes szlovák politikai elemző a civil mozgalmak erejéről

Szakterülete a civil társadalom politikára gyakorolt hatása, az 89-es bársonyos forradalom óta otthon és több volt szocialista országban aktívan is részt vett civil mozgalmak szervezésében. A 90-es évek közepén Vladimir Meciar megbuktatásáért szállt be a választók szavazásra mozgósításába, most a jövő tavaszra előre hozott szlovákiai választásokra készül.

Könyv

Könyv

Hús nélküli lakoma?

Műfordítás és prüdéria

Farkincák, bögyörők, fütyik, tapizás, búbolások egyrészt, szeretőkre való rút rádőlés, szájongyalázás, szerteprütykölés másrészt. Mintha az erotikus - vagy éppen trágár - irodalmi alkotásokat tolmácsoló műfordítók hol óvodákban végeznék munkájukhoz a gyűjtést, hol világtól elzárt nyelvi laboratóriumokban alkotnák meg életképtelen kifejezéseiket.

Könyv

Szépség és a kis szörnyetegek

Mesekönyvek lányoknak és fiúknak

"A kis szenyó Karcsi persze folyvást cseszteti Marikát, a húgát, és direkte a legnagyobb és legkeményebb diókat erőlteti bele szegény Diótörő szájába, hogy három foga törik bele."

Könyv

Önarckép idegen kézzel

Vörös István: Keresztelés özönvízzel. Befejezhetetlen krimi

A több mint húsz kiadott kötetnél tartó Vörös Istvánnak a Keresztelés özönvízzel az első regénye. Mindjárt egy krimi, melyben egy kiugrott pap - visszakerülve gyerekkorának színterére, Bakonymérőre - beköltözik egy eleve fura családhoz: a csehovi Három nővért megidéző lányokkal, a langyos Katával, a hideg Zsuzsával és a forró Mártival él együtt, valamint az apjukkal, Atyával, egészen egy gyilkosságig.

Könyv

Könyv

Nem az a Szindbád

Csabai László: Szindbád, a detektív

Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kriminek mostanság amolyan felfutása, reneszánsza, avagy első igazi kibontakozása lenne. Sietve leszögezem, hogy én ennek per pillanat nem látom nyomát.

John Lukacs

Könyv

Polgárok és urak

Lukácsy András könyvéről

A Lex Gerenday maradvány. Maradványok még vannak, lesznek, találhatók, kiáshatók. A maradvány lehet sokféle: kacat is, semmitmondó, értéktelen. Lukácsy családkönyve maradandó, olvasmányos és megindító. Egyszerre irodalom és történettudomány.

Könyv

Az igazság szaga

Tomas Tranströmer: 117 vers

Talányos szellemföldrajzi vakságra vall, hogy a nemzet költészetéről, amelynek akadémiája évről évre megméri a kortárs világirodalmat, vajmi keveset tudunk. A modern skandináv lírai örökség köreinkben olyan ismeretlen, mint a polinéziai szigetvilág vagy Fekete-Afrika irodalma, vagy a bibliai Jelenések könyvének legapróbb vesszőcskéje. Pedig ezen az éghajlaton olyan lenyűgöző lírai életművek jöttek létre, amelyek nélkül, úgy sejtem, Tomas Tranströmer beszédmódja, sőt egész eszmélete sem volna lehetséges.

Elsüllyedt szerzők XXXI.

Könyv

Laci báró

Hatvany Lajos (1880-1961)

Minden jótett elveszi méltó büntetését - szól a fancsali aforizma, amely Hatvany Lajos életére és utóéletére egyaránt igaznak tetszik. Egy jelentős irodalmár, akinek szinte megbocsáthatatlanul sok pénze volt.

Interjú

Könyv

"Megtör egyfajta hallgatást"

Varga Mátyás költő, szerzetes

Mikor legújabb kötete, a parsifal, parsifal magabiztos fölénnyel került őszi irodalmi sikerlistánk élére, azt írtuk: "esemény történt a magyar lírában". A Parsifal-legendáról, a testiségről, illetve az egyház és a kortárs művészet viszonyáról beszélgettünk.

Film

Interjú

Film

"Ha remény sincs már"

Aki Kaurismäki filmrendező

Mint minden öntudatos filmművésznek, neki is kedves szó a trilógia: az ideje jó részét Portugáliában töltő finn híresség túl van már a proletárok és a vesztesek trilógiáján, most épp egy kikötői trilógiára készül, melynek első harmada, a Kikötői történet december 29-én kerül a mozikba. A rendező a közelgő premier alkalmából válaszolt a Narancs kérdéseire.

Interjú+Kritika

Film

Baseballról egy szót se

Bennett Miller: Pénzcsináló

Közismert jelenség, hogy minden mondat, melynek alanya vagy tárgya a baseball, a súlyából egyre többet veszít Európa felé közeledve. Filmet kezdeni baseballal pedig vesztes ügy, már ha ez egyáltalán lehetséges.

Interjú+Kritika

Film

Az a boldog gyermekkor

Andrej Koncsalovszkij filmrendező

Orosz bank pénzéből, angol-magyar koprodukcióban készült a Diótörő 3D című, 90 millió dolláros musicalfilm. Pomáz határában, a nyitójelenet forgatásakor, a díszletben beszéltünk a rendezővel - éppen éjfélkor.

Dokumentumfilm

Film

A retusált Lóri

Kopaszkutya Kettő

A Kopaszkutyát előszeretettel nevezik kultfilmnek, vélhetően nem azért, amitől hiteles: a hazai rockzene pitiánerségének ábrázolása miatt. Idézhetnénk Szomjas György 1981-es filmjének emlékezetes jeleneteit, a közismert dalokat, a lényeg mégis a sztori.

Interaktív
Színház

Interjú

Színház

"Zutty a halhatatlanságba"

Molnár Piroska színész

Sok interjú készült vele, hiszen nemrégiben a Nemzet Színésznője lett. Tudjuk, hogy sokat dolgozik, színházban, filmben; tudjuk, hogy nagyjából a Kaposvár- Katona-Nemzeti háromszögében telt színpadi élete. Nem ezekről beszélgettünk. Inkább arról, mit lehet vajon megtanulni abból, amire nagy szükség van.

A Gondnokság - színházi sit-com

Színház

Árpád-házi szuperhősök

Köztünk élnek. Évezredek óta védelmezik az Árpád-ház titkos oldalágát. A Tiszta Vérvonal mindenre elszánt őrzői havi rendszerességgel megszállják a Sufnit, hogy tudományos-fantasztikus ősmagyarkodásukkal egyrészről megmentsék a világot, másrészről felvidítsanak minket.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Agresszió, férfiasság, pátosz

Kis Varsó: Lélekben tomboló háború

A Kis Varsó (Gálik András és Havas Bálint) jó néhány évvel ezelőtt beleeresztette körmét az emlékműszobrászat problematikájába, és azóta nem engedte el.

Képzőművészet

Korlátok közt

A Margit híd műemléki rekonstrukciója

Befejezéséhez közeledik a Margit híd felújítása. A közel 30 milliárdos beruházást nagy érdeklődés övezte eddig is, viszont a pár hónapja látható régies lámpák, kőobeliszkek, világító Szent Koronával díszített hatalmas vasoszlopok a műemlékvédelemre is ráirányították a figyelmet. Bár az új elemek szokatlanok, mindegyiknek létezett előképe a II. világháború előtt. Legfeljebb kicsit másképp, kicsit máshogy, kicsit máshol.

Zene

Interjú

Zene

"Hátha lehet javítani"

Bródy János előadóművész, dalszerző

A magyar könnyűzene úttörője december 20-án a SYMA csarnokban, fiatal zenészek társaságában mutatja be legújabb albumát. Az Illés szekerén egy negyvenhat éves pályafutás összegzése akar lenni, ám ihletet a mából merít.

Interjú

Zene

"Pizzát öt személyre"

Cameron Crowe filmrendező és a Pearl Jam

Hatvanmillió lemezt adtak el világszerte. Fennállásuk huszadik évfordulója alkalmából régi barátjuk, Cameron Crowe számára teljes hozzáférést biztosítottak gondolataikhoz és archív felvételeikhez egy dokumentumfilm erejéig. A rendező, valamint a sajtót húsz éve inkább kerülő seattle-i rockzenekar tagjai (Eddie Vedder énekes, Stone Gossard gitáros és Jeff Ament bőgős) a Torontói Filmfesztiválon, a Pearl Jam Twenty premierje után álltak a rendelkezésünkre.

Lemez

Zene

Természetrajz haladóknak

Björk: Biophilia

Könnyű és egyben nehéz is beilleszteni egy három és fél évtizedes (!), ráadásul nem is akármilyen (mondhatni: parádés) zenei pályafutással büszkélkedő énekesnő karriertörténetébe a hetedik (más számítás szerint a kilencedik, sőt az 1977-es gyerekkori zsengét is beleszámítva 10.) szólólemezt.

Gasztro

Könyv

Gasztro

A fedő alatt

Robert L. Wolke: A tudós szakács - A konyhatudomány alapjai

Gondoltak arra sütés-főzés közben (vagy legalább amikor szeretteiket figyelték szorgalmas konyhai ügyködés során), hogy most valami nagyszabású tudományos kísérlet résztvevői? Pedig bizony nincs olyan konyhai manőver, melynek ne lennének efféle tanulságai, és a sütés-főzés során felmerülő kérdések mindegyikére a modern természettudománynál van az igazi válasz - no persze, annak elismerésével, hogy a nagyi ezt is jobban tudja.

Tudomány

Interjú

Tudomány

"Efféle bolygókkal tele van a világegyetem"

Kiss László fizikus-csillagász

A távoli, más csillagok körül keringő bolygók, az ún. exobolygók tanulmányozása nemcsak a Naprendszeren kívüli élet esélyeinek mérlegelése szempontjából fontos, hanem tanulságokkal szolgálhat szűkebb csillagászati környezetünk felépítésével és sorsával kapcsolatban is. Többek között erről beszélt nekünk a téma avatott kutatója, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese.

Lélek

"Rossz" anyák

Lélek

Szeretni bolondulásig

Egyáltalán nem evidens, hogy az anya mindig jó, mégis mindenkiben ott él ennek a rózsaszín ködbe vont sémája. Mennyiben jogos az anyánkra visszavezetni felnőttkori kudarcainkat - főleg, ha nincs is olyan, hogy anyai ösztön?

Börtönmediációs program Balassagyarmaton

Lélek

Megbeszélő

Egyedülálló kutatási program zárult le november végén két büntetés-végrehajtási intézetben. A projekt kulcsszava a párbeszéd volt, ami szinte ismeretlen fogalom a börtönök hierarchikus rendszerében.

Sport

Interjú

Sport

"Hirdettem a focit"

Les Murray sportriporter

Tizenegy éves volt, amikor 1956 decemberében szüleivel és két testvérével átlépte a határt. Ekkor még Ürge Lászlónak hívták. Ausztráliába vándoroltak ki, ahol húsz évvel később kezdett meccseket közvetíteni, mára pedig - Les Murray néven - ő Ausztrália egyik legismertebb sportriportere, a labdarúgás elszánt népszerűsítője.

Lokál

Honlap köztéri szobrainkról

Lokál

Önkéntes műgyűjtők

Mint annyi jó netes ötlet, a szoborlap.hu is egyszemélyes játszótérnek indult. Aztán fél évtized alatt a hazai köztéri alkotások bemutatására szakosodott weblap lett, eddig 1280 település 14 553 műalkotását mintegy kilencvenezer fotóval illusztrálva gyűjtötték össze az önkéntesek. A helytörténet, a közelmúlt és a képzőművészet iránt érdeklődők megkerülhetetlen forrása és zarándokhelye.